Incendierea pădurilor, o mare dramă

3

Incendierea pădurilor pentru eliberarea terenurilor în vederea exploatării agricole, de la fluviul Amazon până la bazinul fluviului Congo, au cauzat în anul 2017 pierderea unei suprafeţe împădurite aproape echivalentă cu cea a Italiei, a anunţat  o reţea independentă de monitorizare a pădurilor.

Suprafaţa totală a zonelor împădurite care au dispărut anul trecut, majoritatea situate la tropice, a fost estimată la 294.000 de kilometri pătraţi, apropiată de valoarea record înregistrată în 2016, de 297.000 de kilometri pătraţi, conform Global Forest Watch (GFW), aflată în subordinea Institutului Mondial pentru Resurse (World Resources Institute – WRI), cu sediul în Statele Unite.

În 2017, „pădurile tropicale au dispărut într-un ritm echivalent cu 40 de terenuri de fotbal pe minut”, a declarat reprezentanta WRI Frances Seymour înaintea unei conferinţe pe tema încetinirii ritmului despăduririlor, eveniment desfăşurat în Oslo în perioada 27-28 iunie, la care participă 500 de experţi. Brazilia, Republica Democrată Congo, Indonezia, Madagascar şi Malaezia sunt statele care au suferit cele mai mari pierderi în 2017, se arată în studiul efectuat pe baza observaţiilor satelitare. Cercetarea nu ia în calcul, însă, câte procente din aceste pierderi au fost compensate prin împăduriri sau prin creşterea copacilor.

„Arii vaste continuă să fie eliberate pentru soia, carne de vită, ulei de palmier şi alte mărfuri comercializate la nivel mondial. Multe dintre aceste acţiuni de curăţare sunt ilegale”, a menţionat Seymour. „Încercăm să stingem un incendiu cu o linguriţă”, a descris ea eforturile la nivel internaţional pentru protejarea pădurilor.

Numeroase ţări fac eforturi să planteze mai multe păduri pentru a îndeplini obiectivele propuse în cadrul Acordului de la Paris privind clima, semnat în 2015 de 200 de state, care prevăd limitarea creşterii temperaturilor la nivel mondial. Pe măsură ce se dezvoltă, arborii absorb dioxidul de carbon din atmosferă.

Conform Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (OAA / FAO) a Naţiunilor Unite, pierderea pădurilor lumii a încetinit cu doar 33.000 de kilometri pătraţi pe an din 2010-2015, cu pierderi anuale de 76.000 kilometri pătraţi compensate de creşteri anuale de 43.000 de kilometri pătraţi.

 

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here