Akebia sau viţa de ciocolată, planta adusă în Europa de celebrul spion scoţian Robert Fortune

4
- Reclamă -

Valentine’s Day, Dragobetele, 1 şi 8 Martie sunt sărbători în care doamnele şi domnişoarele primesc flori şi ciocolată, de fiecare data acestea având darul de a aduce zambete şi bună dispoziţie. Vă imaginaţi ce efect minunat pot avea nişte flori cu miros de ciocolată?

Akebia quintata sau viţa de ciocolată este o plantă căţărătoare originară din China, Japonia şi Coreea unde este folosită pentru decorarea grădinilor şi pentru prepararea unor remedii din medicina tradiţională. Florile maro-purpurii au un uşor miros de ciocolată care se simte mai ales noaptea.

Frumoasele flori sunt urmate de apariţia în luna septembrie, a unora dintre cele mai ciudate fructe, mov, cu pulpa albă şi seminţe mici, negre, lucioase.

Fructele sunt comestibile, cu gust dulceag, asemănător celui de lychee. Cele sălbatice se deschid când sunt coapte, în timp ce cele cultivate trebuie tăiate.

Frunzele sunt palmat compuse şi au culoare verde închis.

Viţa de ciocolată a ajuns în Europa în sec. XIX, adusă de vestitul Robert Fortune, cel care a furat din China secretul cultivării ceaiului punând astfel capăt monopolului chinezilor.

- Reclamă -

Akebia-cultivare

Planta preferă zonele însorite sau cu semi-umbră, cu soluri umede, bine drenate, lutoase-nisipoase, calcaroase sau nisipoase.

Este rezistentă la secetă şi la atacul dăunătorilor.

Se plantează la distanţă de 1m una de cealaltă, primăvara, din martie până în iunie sau toamna. În primul an trebuie udată bine. Nu necesită tăieri, dar dacă acestea sunt dorite, se pot realiza după perioada de înflorire.

La vârsta de 10-15 ani poate ajunge la înălţime de 8-10 m fiind folosită pentru acoperirea zidurilor, clădirilor, gardurilor, copacilor uscaţi şi pergolelor.

Pe piaţă se găseşte şi o varietate cu flori albe.

Preţul unei plante de akebia este de 25 lei pentru plante de până la 9 cm pe www.starke.ro sau 34 lei pentru o plantă de 60 cm pe www.plantemania.ro

În China se întâlneşte la înălţimi de până 1500m, în margini de pădure şi pe malurile râurilor. A fost introdusă şi în Australia şi America de Nord. În unele state a fost declarată specie invazivă, răspândindu-se cu repeziciune şi concurând pentru resurse cu plantele autohtone.

Surse photo:

https://hubpages.com

www.theguardian.com

www.thespruce.com

- Reclamă -

4 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.