Înregistrăm un declin al suprafeţelor agricole certificate ecologic

0
floarea soarelui
- Reclamă -

Ţara noastră  înregistrează un declin al suprafeţelor certificate ecologic şi al operatorilor agricoli din sector.

Aceeaşi situaţie apare şi în Polonia, cu toate că ambele ţări  se află în top 10 ca suprafaţă totală agricolă ecologică, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare a Agriculturii Ecologice Elveţia – FIBL în 23 de ţări est-europene.

„România a fost menţionată într-un studiu FIBL Elveţia, cel mai prestigios for de cercetare în domeniul sectorului ecologic din lume, cu performanţe modeste faţă de alte ţări din zona Est Europeană. Astfel, dintre cele 23 de ţări est-europene analizate în studiu, care ocupă împreună doar 0,7% din totalul mondial al suprafeţei cultivate şi certificate ecologic, numai România şi Polonia înregistrează declin al suprafeţelor certificate ecologic, fiind considerate din acest punct de vedere contra-performeri. Chiar şi aşa, Polonia şi România se află totuşi în topul primelor 10 ţări ca suprafaţă totală agricolă ecologică (Polonia locul 1, România locul 7). (…)

Ca vânzări de produse ecologice în ţările lor, pe cap de locuitor, performanţele cele mai mari le au Slovenia, Croaţia, Republica Ceha, urmate de Polonia şi România, ceea ce denotă că ultimele două ţări, deşi sunt în declin ca suprafaţă şi operatori economici, beneficiază de un volum mai mare de vânzări interne, bazat pe creşterea interesului de consum a populaţiei”, se arată într-un comunicat transmis de USH Pro Business, citând datele FIBL prezentate în cadrul unui seminar de profil organizat pe 14 februarie, la Expo Biofach Nurnberg 2018, cel mai mare târg internaţional specializat în domeniul ecologic din lume, informează Agerpres. Dacă însă raportăm ponderea suprafeţelor ecologice faţă de total suprafeţe cultivabile, România nu se află în primele 10 locuri, locurile fruntaşe fiind ocupate de ţări mai mici precum Estonia, Lituania sau Cehia.

Potrivit datelor Eurostat, numărul fermelor ecologice din România a crescut în perioada 2010 – 2015 cu aproape 300%, ajungând la 11.869 de ferme ecologice în 2015, de la 2.989 de astfel de exploataţii agricole în 2010. În schimb, România a înregistrat o creştere mai temperată a suprafeţei din agricultura ecologică în perioada menţionată. Dacă în 2010 această suprafaţă ajungea la 182.706 de hectare, în 2015 fermele ecologice se întindeau pe 245.924 de hectare. Datele de pe site-ul Ministerului Agriculturii arată că, în 2016, numărul de operatori certificaţi în agricultura ecologică în România era de 10.562, în scădere faţă de 2015 când se înregistrau 12.231.

 

- Reclamă -

Citiți și: Înregistrăm un declin al suprafeţelor agricole certificate ecologic

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.