Alexandru Baciu, fermier Călărași: Am ajuns să punem oameni cu patru clase să muncească pe utilaje de 10 miliarde

0
alex-baciu
- Reclamă -

Lipsa forței de muncă în agricultură, nici nu se mai pune problema de mână de lucru calificată,  este o problemă cu care se confruntă tot mai mult fermierii. Alexandru Baciu, un cunoscut fermier din Călărași, care lucrează peste 2.000 ha de teren agricol și are o fermă cu 1.200 de vaci, spune că atât timp cât nu mai există școli tehnice sau licee de profil ne vom confrunta în continuare cu această problemă. Pentru el, este dificil să găsească nu doar specialiști cu studii superioare, ci chiar și simpli muncitori. Și atunci de ce să ne mai mire că i se strică foarte des utilajele în care a investit o grămadă de bani.

„Nu găsim oameni cu pregătire, îi luăm cu patru clase, îi punem pe utilaje de 10 miliarde (n.red- lei vechi) și ne mai mirăm că acestea se strică. Nu am utilaj nou cumpărat pe care la trei luni să nu pun aparatul de sudură și flexul. Este dezastru, țara aceasta scoate numai oameni cu studii superioare, România nu are nevoie numai de ingineri și de avocați, are nevoie și de muncitori, de personal tehnic. Școli tehnice nu mai avem și nici licee de profil, cine va mai munci în agricultură? Trebuie să ne gândim ce facem peste 10 ani, nu ce facem acum”, a declarat Alexandru Baciu.

El este de părere că sistemul de învățământ românesc trebuie să se schimbe radical, dacă vrem ca această problemă să dispară. Nu de alta, dar câți din studenții de la Agronomie ajung in producție? Și “dacă ajung nu știu nimic, este vai de mama lor”, s-a plâns Baciu.

Marii fermieri la coadă

Fermierul din Călărași s-a plâns și de faptul că până la finele lunii februarie nu-i intrase niciun ban în cont de la APIA aferent subvențiilor,  motivul fiind faptul că plățile se fac în primul rând la micii fermieri.

Citește și: Baciu, LAPAR: Dacă nu umbli la modernizare, riști să-ți pierzi business-ul

 

„Până la acest moment nu au intrat banii, s-au dat ceva, dar la marii fermieri nu a intrat nimic, doar la cei cu suprafețe mai mici, nu ma întrebați de ce că nu ni se explică. Ni se spune tot timpul că se fac situații, cel puțin pe partea de animale este ceva incredibil ce se întâmplă. La ora actuală încă nu știm numărul de animale. Cel puțin la bovine dacă noi avem aplicație făcută în SNIA și plătim noi fermierii că statul a zis că nu mai are bani, dintr-un singur clic pe un buton știm câte animale sunt în marile ferme comerciale, iar la populație ar trebui să știe medicii concesionari că ei au evidența animalelor la țărani”, a mai spus Baciu.

- Reclamă -

Între timp, se pare că lucrurile au mai evoluat un pic, se știe valoarea subvenției, sa vedem însă dacă și banii vor intra curând, cum au promis oficialii de la Agricultură.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.