Aloe Vera, o plantă cu efecte terapeutice cunoscute încă din antichitate

0
#aloe vera
- Reclamă -

Plantă perenă, cu frunze cărnoase, cu margini zimţate, ce pot ajunge la dimensiuni de 30-50 cm este cultivată în multe ţări în scopuri medicinale, agricole şi decorative. Aloe vera este matură la vârsta de 4 ani şi trăieşte în jur de 12 ani. După atingerea maturităţii, o dată la 6-8 săptămâni, se recoltează 3-4 frunze. Se înmulţeşte uşor, prin lăstari bazali.

Se pare că aloea este originară din Sudan, ea fiind răspândită de către oameni, în zona Mării Mediterane şi în alte zone calde ale planetei.

A fost folosită încă din antichitate de către asirieni, civilizaţiile din zona mediteraneană şi egipteni, prima atestare a utilizării aloei în scopuri medicinale datând din anul 2100 î.e.n., ea fiind menţionată pe plăcuţe de lut din Mesopotamia.

Aloe Vera, folosită pentru tratamente multiple

Această plantă conţine peste 75 constituenţi activi incluzând aici vitamine, minerale, zaharide, amino-acizi, enzime, etc. Studiile arată că tocmai aceasta bogaţie de elemente generează puternicele sale efecte curative.

Folosită des pentru tratarea arsurilor, iritaţiilor pielii, tăieturilor, a astmului şi a problemelor digestive,  planta de aloe este una dintre plantele cele mai cunoscute în zilele noastre pentru proprietăţile sale curative.

De asemenea, gelul extras din frunze este folosit în industria cosmetică pentru fabricarea unui mare număr de produse.

- Reclamă -

Cei mai importanţi producători sunt: S.U.A. acoperind 60-65% din piaţă, America Latină cu 20-25% şi China şi India care asigură împreună, 10% din producţia mondială.

Se cultivă în grădini în zonele cu climă caldă sau ca plantă de interior în zonele temperate, fiind sensibilă la temperaturi scăzute şi zăpadă.

Poţi citi despre o altă plantă cunoscută din vechime, care poate fi crescută şi la noi în România: Ce avantaje are smochinul

Pentru plantarea în ghiveci este necesar un vas de ceramică încăpător, cu scurgere buna, în care să se folosească pământ amestec pentru cactuşi şi plante suculente. Un sfert din ghiveci trebuie umplut cu piteriş, nisip sau calcar, pentru a asigura scurgerea apei.

Planta trebuie aşezată lângă geam unde să beneficieze de lumină directă cel puţin jumătate de zi. Vara se udă numai după ce se usucă pământul din ghiveci şi se evită udarea directă a plantei, iar iarna se udă rar şi cu o cantitate redusă de apă.

Dacă plantaţi afară, trebuie să aveţi grijă ca solul să fie bine drenat.

In general, sunt plante rezistente la atacurile insectelor, dar pot apărea probleme datorită căpuşelor păianjen, afidelor şi păduchilor lânoşi.

La noi, Aloe Vera vine şi ambalată sub forma de sucuri Dellos cu Aloe Vera

Sucurile Dellos cu Aloe Vera conţin, în proporţie de 33%, pulpă de plantă de Aloe Vera, apă de izvor şi, într-un procent aproape insignifiant, îndulcitor. Asta le face bune de consumat de către persoane de toate vârstele, iar lipsa dioxidului de carbon  precum şi cantitatea mare de apă le aşază lângă bauturi precum ceaiul sau fresh-urile. Mai mult, sucurile Dellos cu Aloe Vera nu conţin conservanţi!

Dellos cu Aloe Vera
Dellos cu Aloe Vera

În cazul fresh-urilor trebuie subliniat că acestea sunt cu adevărat bune doar atunci când sunt îndoite cu apă, după cum susţine chiar Dr. Oz.

Prezente în România în recipienţi de 0.24 litri, 0.5 litri şi 1.5 litri, Dellos cu Aloe Vera este deja un aliment consumat de românii care sunt atenţi la ce şi cât mănâncă.

Autor: Dana Canari, biolog

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.