Amplasarea depozitelor de pesticide, o problemă “națională” pentru fermieri

0
- Reclamă -

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă fermierii în ultima vreme este legată de prevederea din Codul de Bune Practici Agricole conform căruia amplasarea depozitelor de pesticide trebuie să se facă la o distanță de circa 200 de metri de fermă, locuințe, sursă de apă, terenuri agricole etc. Ori, în România, din punct de vedere practic nu se poate face așa ceva, iar pentru constuirea unui depozit de circa 10 metri pătrați, de exemplu, este scoasă din circulație o suprafață de 16 hectare de teren agricol, după cum susțin fermierii.

Problema este cu atât mai mare cu cât nerespectarea distanței de 200 metri atrage de la sine nu doar amenzi, ci și penalizări de la APIA, care au ajuns, în unele cazuri, și până la 10% din totalul subvențiilor primite de agricultori, ceea ce înseamnă sume importante. Controalele de la APIA s-au întețit în 2015, iar numărul norocoșilor care au ‘’căzut’’ la verificare este tot mai mare (cazuri în Prahova, Bacău sau Ilfov).

Deja unii fermieri au dat în judecată APIA, nefiind exclus să iasă chiar în stradă pentru a-și susține punctul de vedere. Asociațiile din domeniu au făcut o serie de sesizări la Ministerul Agriculturii pe această temă, începând cu anul 2014, fără să aibă vreun succes. Poate discuțiile cu Ministerul Mediului de săptămâna viitoare anunțate de LAPAR să mai schimbe ceva.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.