ANPC a retras de la vânzare 5 sortimente de apă îmbuteliată în PET-uri

0
Anpc a retras de la vanzare apa imbuteliata in pet-uri
- Reclamă -

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor  (ANPC) a demarat  în data de 03 martie o acțiune  la nivel național de prelevare din rețeaua de comercializare a eșantioanelor din apa  de masă și apa de izvor pentru determinarea încadrării în indicatorii microbiologici conform prevederilor legale în vigoare.

Astfel, s-au prelevat eșantioane din sortimente de apă de masă și de izvor din rețeaua comercială a unor lanțuri de hypermarketuri și supermarketuri din București.

În perioada 04-09 martie au fost prelevate 17 eșantioane, din care 5 sunt neconforme în urma analizelor de laborator.

Eșantioanele au fost analizate în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL București din punct de vedere microbiologic.

Din analizele efectuate au rezultat următoarele neconformitățti:
– Sortimentul Winny- apă izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obținută era de 1.000, față de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obținută era de 600 față de limita prevăzută de 20.

– Sortimentul  Apa de masă necarbogazoasă Aro, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obținută era de 20.000, față de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obținută era de 16.800  față de limita prevăzută de 20.

- Reclamă -

– Sortimentul Apa de izvor Calipso îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obținută era de 14.700, față de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obținută era de 3.200  față de limita prevăzută de 20.

– Sortimentul Apa de izvor plată Izvorul Zânelor, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obținută era de 2.820, față de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obținută era de 104  față de limita prevăzută de 20.

– Sortimentul Apa de izvor Aqua Queen, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obținută era de 2.000, față de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obținută era de 900  față de limita prevăzută de 20.

În urma abaterilor constatate s-au aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 50.000 lei și au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman a produselor Apa de Izvor Calipso și Apa de Izvor Plata Izvorul Zanelor în cantitate totală de 244 l. Celelalte două  sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului.

Totodată, s-a dispus extinderea controlului la producător în jud. Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele județene de protecție a consumatorilor.

În data de 15.03.2016 au fost  efectuate alte 11 prelevări de probe. Eșantioanele au fost transmise la SC Manor Laboratory Center SRL București spre a fi analizate din punct de vedere microbiologic și al conținutului de nitriți.

Comisarii ANPC continua prelevarile de probe si le vor trimite spre analiza la laborator.
ANPC a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate către Direcția de Sănătate Publică pentru a se lua măsurile legale care se impun.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.