ANSVSA promite să legifereze creșterea păsărilor în sistem rustic

0
Cresterea pasarilor, sectorul avicol
- Reclamă -

În România, creșterea păsărilor în sistem rustic se află la început de drum, motiv pentru care acest sector nici nu a fost legiferat. Prezent la conferința prilejuită de Adunarea generală a European Rural Poultry Association (ERPA) la București, Marian Pințur, secretarul general al ANSVSA, a promis sprijinul autorităților în ceea ce privește punerea la punct a legislației, astfel încât creșterea puilor în sistem rustic să se poată realiza conform cerințelor europene în materie.

“Acest sistem de creștere a puior în sistem rural se practică de foarte mulți ani în România, este o provocare să îl legiferăm”, a declarat Marian Pințur, care a adăugat că pentru tinerii din mediul rural această activitate ar putea reprezenta o sursă importantă de venituri.

Adunarea generală a ERPA la București

European Rural Poultry Association (ERPA), cea mai importantă asociație a crescătorilor de păsări în sistem rustic la nivel european, a organizat, săptămâna trecută, la București cea de-a noua Adunare Generală a asociației.Evenimentul, desfășurat la Phoenicia Grand Hotel, a reunit reprezentanti ERPA din Franta, Spania Italia și Romania prin Agroland.  Printre participanți s-au numărat membrii unor organizații importante în sector – Avialter, Synalaf – dar și reprezentantul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (Tibor Szucs).

În cadrul Adunării Generale a ERPA s-a analizat evolutia sectorului de creștere a păsărilor în sistem free-range la nivel european, precum și oportunitățile și provocările pe care le oferă un astfel de business, începând de legislația în domeniu, autorizarea micilor abatoare la fermă, trasabilitatea păsărilor vii, controlul sanitar în unitățile mici de producție și normele de vânzare a produselor. Temele au fost susținute de Oscar Berlanda, președinte ERPA, Marie Guyot, secretar general ERPA  și Jose Carlos Terraz, președinte Avialter.

Partea română a fost reprezentată de Marian Pințur (secretar general ANSVSA), Veronica Tulpan (Vier Photen România) și Horia Cardoș (Agroland).

- Reclamă -

ERPA a fost creată în 2007, în scopul apărării, susținerii și dezvoltării sectorului de carne de pasăre crescută în sistem rustic în UE, dar și a  apărării modului de creștere extensiv și în fermele familiale, în plin aer. De asemenea, asociația își reprezintă membrii pe lângă instanțele profesionale și publice europene ale CE. Un alt obiectiv este coordonarea activităților membrilor săi și adoptarea unor poziții comune. ERPA include asociații naționale de crescători din țări precum Belgia, Spania, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Republica Cehă și România.

Asociația are relații bune cu DG Agri și DG Sante, cabinetele comisarilor europeni sau cu europarlamentari membri ai Comisiei de Agricultură, ai celei de Mediu sau de Sănătate Publică din Parlamentul European. De asemenea, ERPA are legături strânse și cu alte federații europene cum ar fi Eurogroup for animals, FVE, Via Campessina, IFOAM Europe, COPA COGECA etc.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.