Ministrul Agriculturii participă la Consiliul Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit)

0
vas de pescuit
- Reclamă -

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, participă astăzi la Consiliul Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit).

Aici va fi discutată propunerea de Regulament a Parlamentului European și a Consiliului privind managementul durabil al flotei externe de pescuit. Aceasta se referă la flotele statelor membre care activează în apele din afara UE dar și la flotele care activează în apele de sub jurisdicția națională (interne ale UE) – așa cum este cazul României – fiind asimilate celor care activează în ape terțe ale UE, pentru care există sau nu acorduri de cooperare pentru pescuit.

În ce priveşte domeniul Agricultură, pe agenda Consiliului se află subiectul privind „Bunăstarea animalelor – pași de urmat”, delegațiile din Germania, Suedia, Danemarca și Olanda vor prezenta un document de poziţie iar ulterior va avea loc un schimb de opinii. De asemenea, alte subiecte de pe ordinea de zi vizează aspecte legate de comerțul internațional, strategia privind cercetarea pe termen lung, febra suină africană, precum şi situația dificilă din sectorul laptelui și a cărnii de porc.

Referitor la această problemă, delegația Poloniei va face o informare referitoare la dificultățile cu care se confruntă sectorul cărnii de porc și al laptelui, ca urmare a embargoului impus de Federația Rusă. Polonia consideră că măsurile de sprijinire a pieței cărnii de porc și pieței cărnii laptelui puse în aplicare până în prezent, nu au avut efectul scontat și sunt insuficiente.

România susţine punctul de vedere al Poloniei şi consideră că, pentru țara noastră afectată indirect de embargoul rus, de importanță majoră sunt redeschiderea măsurii privind stocajul privat la carnea de porc și susținerea prin finanțare europeană a noi măsuri similare sprijinului temporar excepțional acordat în 2015 sectorului zootehnic. Ridicarea embargoului și facilitarea accesului pe alte piețe sunt de asemenea măsuri care, pe termen mediu, pot contribui la redresarea pieței interne.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.