Franţa, ţara cu cei mai mulţi crescători de păsări în sistem free-range. România, la început de drum

0
Cresterea pasarilor, sectorul avicol
- Reclamă -

Creşterea păsărilor în sistem free – range este o sursă  importantă de venituri pentru fermele familiale din Vestul Europei din ţări precum Franţa sau Italia, însă în acelaşi timp tinde să devină un sector important şi în ţările din sudul şi estul Europei.

Potrivit datelor ERPA (European Rural Poultry Association), în Europa numărul păsărilor de reproducţie crescute în sistem rustic se ridică la circa 2,5 milioane de capete. Chiar dacă este vorba de un business sezonier, vânzările pe întreaga filieră, începând de la furaje, vaccinuri, utilaje etc., ating circa două miliarde de euro, după cum a declarat Oscar Berlanda, preşedintele ERPA la conferinţa de presă prilejuită de Adunarea Generală a Asociaţiei care a avut loc la Bucureşti.

În ce priveşte efectivele vândute anual de către crescători, acestea se ridică la circa 400 milioane de pui, 10 milioane de păsări ouătoare, 2,5 milioane de curcani, 3 milioane de raţe şi gâşte, 2,5 milioane de bibilici, prepeliţe şi iepuri.

Cel mai mare producător la nivel european este Franţa cu 153 milioane de pui coloraţi, Italia -45 miliaone de pui, Portugalia – 33 milioane de pui, Spania – 30 milioane de pui, Ungaria – 30 milioane de pui, Grecia – 7,5 milioane de pui şi Belgia – 3 milioane de pui. România este la început de drum, fiind reprezentată de Agroland, companie care a iniţiat un program de susţinere pentru fermierii care vor să intre în acest sistem. În lipsa unui abator care să satisfacă cerinţele specifice sacrificării păsărilor crescute în sistem free-range, activitatea a fost sistată temporar, până la rezolvarea acestei probleme.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.