Apele Române: apă suficientă pentru toți beneficiarii care se alimentează centralizat

2
- Reclamă -

Administrația Națională „Apele Române” face apel la populație la folosirea rațională a resurselor de apă, pentru ca acestea să fie suficiente pentru toți beneficiarii, precizează compania într-un comunicat de presă.

”Echipele Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR) monitorizează și gestionează volumele de apă din principalele lacuri de acumulare astfel încât acestea asigură la această oră necesarul de apă brut pentru toți beneficiarii care se alimentează în regim centralizat din sursa de apă de suprafață. În principalele 40 de lacuri, avem disponibil astăzi un volum de apă de 3,35 miliarde de mc de apă, iar coeficientul de umplere este de 77,36%, în scădere față de perioada anterioară”, se rată în comunicat.

Debitele Dunării în secțiunea Baziaș vor ajunge până la valoarea de 2150 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s) și cu un aport scăzut al debitele afluente medii lunare în lacurile interioare ale României, anunță Apele Române.

Pe toată perioada intervalului de prognoză, pe tot sectorul aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere.

”Estimăm că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, vom menține un coeficient de umplere de peste 70%.

Vezi și Ministrul Agriculturii vrea ca fermierii să se orienteze către activități sustenabile

În acest moment, pentru Centrala Nucleară (CNE) Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 80 (cm) suficientă pentru funcționarea CNE”, se mai precizează în comunicatul de presă.

- Reclamă -

În ceea ce privește situația alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparținând operatorilor de apă-canal), 214 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj și Bihor (17 județe) funcționează în regim restricționat.

Restricțiile au fost impuse de operatorul de apă în scopul refacerii rezervei, deoarece consumul a crescut foarte mult și apa din sursă nu mai ajunge să umple rezervoarele de înmagazinare. Aceeași situație, de creștere a consumului prin utilizarea apei din rețea pentru udarea terenurilor agricole, a condus la instituirea restricțiilor în localitățile din județele precizate.

”În ceea ce privește sistemele de alimentare cu apă centralizate din județele Bacău, Neamț și Vrancea, acestea au sursă de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricțiile sunt determinate de creșterea consumului de apă pentru irigații.În 345 de localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 județe) sunt fântâni secate parțial, unde autoritățile locale și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență iau măsuri de transport a necesarului de apă sau măsuri de denisipare/decolmatare a puțuri”, precizează Apele Române.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Administrația Națională „Apele Române” face apel la populație la folosirea rațională a resurselor de apă, pentru ca acestea să fie suficiente pentru toți beneficiarii, precizează compania într-un comunicat de presă. ”Echipele Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR) monitorizează și gestionează volumele de apă din principalele lacuri… Cititi mai multe aici: Apele Române: apă suficientă pentru toți beneficiarii care se alimentează centralizat […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.