APIA decontează anul acesta doar 78 de litri de motorină la hectar, în ciuda secetei prelungite

1

În rândurile fermierilor se instalează din ce în ce mai mult o stare de nemulțumire din cauză faptului că Agenția de plăți  și Intervenție pentru Agricultură le decontează doar o parte din motorină consumată anul trecut, în mod diferențiat, în funcție de tipul culturii.

Fermierii susțin că nu este luată în considerare seceta prelungită din toamna anului trecut, care a uscat pământul și a scăzut productivitatea culturilor și de condițiile meteo care au avut ca rezultat îngreunarea lucrărilor agriole și depășirea cotei de motorină.

Ajutorul de stat la motorina folosită în agricultură se acordă prin rambursare diferenței dintre acciza standard și acciza redusă. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le decontează fermierilor cantitatea de motorină pe hectar stabilită în funcție de cultura agricolă, conform Hotărârii de Guvern 1174/2014 care instituie plata acestui ajutor în agricultură. În actele normative, nu au fost prevăzute și situații deosebite în care agricultorii depășesc această cotă de motorină, de exemplu, din pricina fenomenelor meteo, așa cum s-a întâmplat în ultimul trimestru al anului trecut.

Citește și Sprijin pentru motorina utilizată în agricultură și în 2018

un comentariu

  1. […] În rândurile fermierilor se instalează din ce în ce mai mult o stare de nemulțumire din cauză faptului că Agenția de plăți  și Intervenție pentru Agricultură le decontează doar o parte din motorină consumată anul trecut, în mod diferențiat, în funcție de tipul culturii. Fermierii… Cititi mai multe aici: APIA decontează anul acesta doar 78 de litri de motorină la hectar, în ciuda secetei prelungite […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here