sâmbătă, 23 noiembrie 2024

Cele mai citite

Arbustul moșmon sau Mespilus germanica

Moșmonul este un arbust originar din sud-vestul Asiei și sud-estul Europei care este apreciat încă din antichitate. Grecii și romanii foloseau fructele sale pentru a da un gust deosebit vinurilor.

Ȋn Evul Mediu a cunoscut o perioadă de glorie în țările din vestul Europei,  fructele moșmonului fiind asociate cu mȃncărurile gustoase și băuturile aromate. Shakespeare menționează planta în mai multe piese, de ex. în “Cum vă place” și “Romeo și Julieta”.

Faptul ca fructele se coc în perioada de început a iernii, după primul îngheț, cȃnd devin moi și iau culoarea zaharului brun, fac ca moșmonul să fie foarte căutat ca sursă de vitamine în sezonul rece. Pe lȃngă vitamina C si B1, fructele mai conțin și beta-caroten, fier și calciu.

Cultivare

Pentru cultivare este necesar un sol reavăn, afȃnat. Preferă zone de semi-umbră. Este o plantă rezistentă la ger și secetă, dar care suferă în cazul expunerii la vȃnt puternic și rece.

- Publicitate -

Se recomandă plantarea puieților toamna, în luna noiembrie, lăsȃndu-se o distanță de 5-6m între aceștia. Se înmulțește prin semințe, marcotaj și altoire (pe portaltoi de păducel și gutui).

Frunzele sunt alungite, scurt pețiolate, au dimensiuni cuprinse între 6-12 cm și devin roșii toamna. Florile sunt mari (diametru 3-4 cm), albe și solitare. Moșmonul înflorește în luna mai.

Fructele sunt globuloase-turtite și au un diametru de 2-3 cm. Sunt astringente și acide, dar devin moi și gustoase după primul îngheț, cȃnd coaja începe să se încrețească și la prima vedere, fructul începe să putrezească. Moșmonul trăiește între 30-50 de ani.

Vezi și Are o aromă asemănătoare cu banana și mango. Știți cum se numește fructul?

mosmondUtilizări

Tratamente naturiste

- Publicitate -

Ȋn Iran, frunzele, scoarța și fructele se folosesc la tratarea balonărilor, diareei, inflamațiilor gȃtului și febrei.

Atentie-Semintele acestei plante sunt toxice!

Gastronomie

Fructele se pot consuma crude sau preparate sub forma de gemuri, jeleuri și tarte. O rețetă simplă și considerată o delicatesă constă în rumenirea în unt a feliilor de fruct și presărarea lor cu scorțisoară.

Prețul unui puiet este de  20 de lei. Pe piață exista mai multe soiuri ce pot fi achiziționate de la pepiniere. Iată cȃteva dintre acestea: Nottingham cu fructe aromate, dar mici, Olandez, cu fructe mai mari decȃt media, Regal, Marele Rus, etc.

Autor: Biolog Dana Canari

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles