ASFOR: Domeniul forestier are nevoie de o politică forestieră coerentă

3
lemne-taiate
- Reclamă -

Domeniul forestier are nevoie de o politică forestieră coerentă, similară celei din agricultură, care să ne permită o alocare financiară bazată pe direcţii de dezvoltare, altfel ne vom dezvolta haotic, iar accesul la resursa de lemn va fi tot mai dificil, a atras atenţia preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), Ciprian Muscă, în cadrul Adunării Generale de Vară a Organizaţiei Europene a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS), organizată recent în oraşul suedez Skelleftea.

 

„În domeniul forestier trebuie să avem o politică forestieră coerentă, similară celei din agricultură, care să ne permită o alocare financiară bazată pe direcţii de dezvoltare. Altfel, ne vom dezvolta haotic, iar accesul la resursa de lemn va fi tot mai dificil. În ceea ce priveşte dezvoltarea bioenergiei, există un consens general că biomasa solidă este o sursă importantă de combustibil verde intern în multe ţări şi nu există alternativă pe termen scurt. În ultimii doi ani, atenţia acordată pădurilor şi utilizării pădurilor a crescut în diferite domenii ale politicii europene şi internaţionale, în special în ceea ce priveşte atingerea neutralităţii climatice şi dezvoltarea durabilă. Prin Pactul ecologic european (Green Deal), UE se angajează să elimine sau să compenseze emisiile sale de gaze cu efect de seră până în 2050 şi acordă pădurilor europene şi utilizării lemnului un rol central în lupta împotriva schimbărilor climatice şi a pierderii biodiversităţii. Deşi există o mare şansă ca impactul unor elemente din legislaţia UE referitoare la păduri să afecteze negativ aprovizionarea cu materii prime, este de aşteptat ca alte iniţiative industriale europene recente să aibă un impact pozitiv în recunoaşterea şi îmbunătăţirea în continuare a utilizării lemnului ca material durabil”, a afirmat Muscă.

La rândul său, Herbert Jobstl, preşedintele EOS, a punctat faptul că există semne de încetinire pe pieţele de produse secundare, pe fondul creşterii inflaţiei.

„Primele luni ale anului 2022 au fost pozitive pentru industrie datorită cererii puternice. Producţia ar putea menţine ritmul cererii datorită unei oferte stabile de materii prime – deşi la preţuri foarte mari. Pieţele de produse secundare se descurcă şi ele bine. Dar sunt semne de încetinire şi următoarele câteva luni vor fi foarte dificile pe fondul impredictibilităţii ridicate, încetinirii pieţei construcţiilor şi creşterii inflaţiei. În timp ce în acest context incert nimeni nu poate spune cum va fi trimestrul 4 al acestui an, putem fi siguri că trimestrul 3 va fi dur”, a spus specialistul.

Sondaj: în România există o criză artificială a lemnului în acest moment

- Reclamă -

3 comentarii

  1. […] Domeniul forestier are nevoie de o politică forestieră coerentă, similară celei din agricultură, care să ne permită o alocare financiară bazată pe direcţii de dezvoltare, altfel ne vom dezvolta haotic, iar accesul la resursa de lemn va fi tot mai dificil, a atras atenţia preşedintele… Cititi mai multe aici: ASFOR: Domeniul forestier are nevoie de o politică forestieră coerentă […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.