Asociațiile de fermieri s-au unit pentru a fi mai puternici

0
- Reclamă -

Patru organizaţii din industria alimentară au încheiat un acord de colaborare pentru reprezentarea intereselor fermierilor din sectorul agricol românesc pe plan naţional şi european.

„Având în vedere necesitatea unei colaborări strânse pentru reprezentarea intereselor fermierilor din sectorul agricol românesc pe plan naţional şi european, Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România – APPR au hotărât încheierea unui Acord de Colaborare Inter-Organizaţională intitulat Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare. Obiectivul comun al celor 4 organizaţii este promovarea intereselor convergente în domeniile în care membrii acestora (producătorii agricoli, cooperativele agricole, industria alimentară şi serviciile conexe) au interese comune şi complementare”, se arată într-un comunicat comun al celor patru organizaţii.

Citește Conservant alimentar eficient pe bază de plante

Potrivit acestora, la nivelul mediului asociativ din sectorul agricol se înregistrează o lipsă de structură a dialogului civil cu decidentul public atât naţional, cât şi european fapt care se reflectă în incoerenţa documentelor de poziţie şi în lipsa unei abordări sistemice a problematicii sectoriale.

„În domeniul acesta se confundă de multe ori dialogul social reglementat prin Legea 62/2011 (actualizată) cu consultarea părţilor implicate în sectoarele economiei naţionale şi în special în sectoarele agricol şi alimentar. Consecinţa acestui fapt este simularea de cele mai multe ori a consultării civile şi invitarea la dialog alături de reprezentanţii legitimi ai sectoarelor, a unor entităţi care deturnează în funcţie de diferite interese individuale sau de grup restrâns, discuţiile de la adevăratele teme de interes general. Fermierii români nu au o reprezentare consistentă la nivelul structurilor de dialog civil (CDG) instituite la nivel european, pentru a fi cu adevărat activi în vederea soluţionării problemelor reglementate de politica agricolă comună. Chiar dacă legislativ a fost creat cadrul general de participare a fermierilor români la structurile europene membre în CDG DG Agri prin Legea 52/2015, lipsa unei organizări naţionale a dialogului instituţional a făcut imposibilă prezenţa reprezentanţilor români la masa negocierilor, afectând în mod categoric rezultatele negocierii programelor naţionale de dezvoltare rurală”, precizează sursa citată.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.