Atenție vânători! Interzis la gâsca cu gât roșu până pe 31 decembrie

0
- Reclamă -

Pentru prima oară, vânătorii şi conservaţioniştii din România, îşi conjugă eforturile pentru a salva una dintre cele mai periclitate specii de pasări sălbatice – gâsca cu gât roşu.

La solicitarea Societăţii Ornitologice Române (S.O.R.), AGVPS din România a fost de acord cu măsura încetării temporare a vânătorii de gâşte în zona limitrofă lacului Balta Albă din judeţul Buzău. AGVPS din România, prin reprezentanții statutar aleși la nivel național, a militat întotdeauna pentru conservarea speciilor de păsări amenințate sau vulnerabile, dar nu numai.

Consecvenţi acestei preocupări, aceştia au propus, pentru prima dată în România și de pionierat în Europa, introducerea tuturor speciilor de păsări sub protecție, prin cuprinderea acestora în anexa II la Legea fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului nr. 103/1996. Această reglementare a fost menționată, în continuare, în Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, care a urmat, cu modificările și completările legislative intervenite de atunci până în prezent.

Având în vedere că are același scop cu S.O.R., din punct de vedere ale conservării speciilor de păsări de interes vânătoresc și a mediului acestora de viață, reprezentanții AGVPS au fost de acord cu solicitarea reprezentanților SOR de colaborare concretă pentru protejarea pragmatică a gâștei cu gât roșu, care iernează preponderent în România. Dar nu numai cu atât.
Reprezentanți AGVPS din România consideră că o colaborare deschisă și rațională, între cele două entități, poate fi mult mai eficientă decât eforturile disparate ale fiecăreia, în interesul salvgardării speciilor de păsări pe cale de dispariție sau vulnerabile, protecției, dar și exploatării durabile a speciilor cu stare de conservare favorabilă.

„În această colaborare, care are un țel comun, vânătorii pot veni cu aportul unei „armate” de peste 1500 de tehnicieni şi paznici de vânătoare, buni cunoscători ai vieții sălbatice, în sprijinul specialiștilor S.O.R., antrenați în probleme punctuale de conservare a speciilor de păsări în general și a speciilor periclitate în special” a precizat președintele executiv al A.G.V.P.S., Neculai Șelaru.

Pentru ca exemplare din această specie să nu fie împușcate accidental, S.O.R. a rugat asociaţiile de vânătoare afiliate la AGVPS, care gestionează zonele limitrofe lacului Balta Albă, să stabilească o interzicere temporară a vânătorii în zonă în intervalul orar 6.00 – 10.00 a.m., până la 500 m de malul lacului în perioada 23 noiembrie – 31 decembrie 2015.

Datele S.O.R. indică faptul că zona Balta Albă este foarte importantă în perioada noiembrie-decembrie. După această perioadă, lacul îngheaţă de obicei, iar gâştele cu gât roşu se mută spre sud.

- Reclamă -

„Şi noi, şi partenerii de la Asociaţia Otus, am efectuat mai multe monitorizări în această perioadă, când gâştele sosesc la iernat în România. Pe 30 octombrie, deja erau 1.260 de păsări, iar pe 12 noiembrie au fost observate 2.650 la odihnă în limita vestică a lacului. La sfârşitul lunii noiembrie, efectivele de gâscă cu gât roşu în zona lacului Balta Albă pot atinge aproape 10.000 de indivizi, care reprezintă aproximativ 20% din populaţia globală”, povesteşte project officer-ul S.O.R. Emil Todorov.

Este cunoscut faptul că această specie protejată formează stoluri mixte cu gârliţa mare, care este o specie la care vânătoarea este permisă, fapt care creşte semnificativ riscul de împuşcare accidentală, atunci când este prezent un număr atât de mare de gâşte cu gât roşu. Riscul de împuşcare accidentală apare atunci când gâştele decolează din zonele de odihnă. În caz de deranj al acestor zone, gâştele se sperie, decolează brusc, iar cele două specii sunt amestecate în stol.

„Prin introducerea acestei măsuri, avem ca scop asigurarea decolării gâştelor de pe lac fără a întâmpina nici un deranj, fapt care va contribui la reducerea impactului produs împuşcarea accidentală. Credem cu tărie faptul că această măsură temporară de conservare va avea un rezultat eficient şi va demonstra că vânătorii şi conservaţioniştii pot stabili un parteneriat responsabil şi durabil cu scopul de a proteja speciile periclitate din România”, a declarat directorul executiv al Societăţii Ornitologice Române, Dan Hulea.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.