Aurel Tănase, Romconserv: Doar 8% din proiectele pe pomicultură depuse în ultimele două sesiuni la AFIR sunt eligibile

0
- Reclamă -

În ultima vreme, tot mai mulți pomicultori și consultanți se plâng că proiectele depuse la AFIR în vederea accesării de fonduri europene sunt respinse pe diferite motive.

Situația este chiar dramatică dacă ne gândim la ceea ce s-a întâmplat în ultimele două sesiuni când doar 8% din cele circa 200 de proiecte depuse au fost declarate eligibile. Cu aceeași situație se confruntă și viticultura, altădată sector campion la absorbția de fonduri europene, care acum a ajuns să se laude cu procent de aproximativ 10%.

La pomicultură unde există un subprogram destinat acestui sector suma este asigurată, iar pomicultorii se luptă între ei pentru acești bani, nu ne amestecăm cu producătorii din sectorul vegetal. S-au depus suficiente proiecte, circa 200, dar sistemul de lucru, eligibilitatea, timpul de așteptare a contestațiilor, faptul că se lungește foarte mult și că doar 8% din depuneri au fost declarate proiecte eligibile pe diverse motive este îngrijorător”, afirmă Aurel Tănase, președintele Romconserv.

VEZI: Prețurile la produsele agricole s-au prăbușit. Producătorii caută disperați piețe noi de desfacere

El spune că a solicitat, împreună cu firmele de consultanță, o analiză la AFIR pentru a vedea care sunt cauzele acestor întârzieri, precum și a procentului mare de respingere a dosarelor, în condițiile în care “ne lăudam” tot timpul că luptăm pentru simplificare.

“La noi problema este legată de faptul că nu știi dacă îți trece proiectul sau cum se derulează acesta, iar tu trebuie să plantezi pomii în anul trei, trebuie să dai comanda și un avans din sumă. Trece nu trece proiectul, te trezești cu el în brațe. Noi am intervenit să simplificăm lucrurile, să fim mult mai operativi”, a declarat Tănase.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.