Automat de cartofi în România, deschis în județul Bihor

0
- Reclamă -

Primul automat de cartofi din România a fost deschis în județul Bihor. Ideea i-a venit unui producător care se confrunta cu problema comercializării cartofilor și care acum se poate ocupa, în paralel, și de munca la câmp.

Fermierul slovac Jaroslav Zetocha a instalat în comuna Șinteu, județul Bihor, primul automat de cartofi din țară. Comuna este recunoscută pentru cultivarea cu preponderență a cartofului, zona având și o sărbătoare dedicată acestei legume, în fiecare toamnă, arată transilvaniabusiness.

Automatul este practic un ansamblu compus dintr-un terminal de plată, unde se poate plăti cash sau cu card, și din mai multe boxuri/compartimente grupate, unde se pun produsele pentru vânzare. Partea din față a boxului este din policarbonat. Cumpărătorul vede ceea ce cumpără și, în același timp, oferă rezistență și durabilitate. După selectarea numărului care apare pe box, cumpărătorul își alege modalitatea de plată (cash/card), achită produsul, iar după ce plata este acceptată, lumina interioară se stinge, ușa se deschide și produsul se poate ridica.

Asemănător cu easybox-urile

„Investiția este compusă din automatul cu 36 de compartimente, căsuța din lemn, cât și amenajarea unei parcări. În total, estimez că am investit suma de aproximativ 15.000 de euro”, spune fermierul.

Ideea cu automatul de cartofi i-a apărut de mai demult, dar nu găsea așa ceva în România. În prima fază s-a gândit la un fel de dozator de cartofi, așa presupunea că ar fi mai ok.

„În ultima perioadă s-au schimbat foarte mult obiceiurile cumpărătorilor. Dacă mai demult venea lumea și își cumpăra cartofii toamna pe întreg sezonul de iarnă, acuma, oarecum s-a obișnuit cu moda aceasta de la supermarket. Își cumpără o cantitate mică, pentru o săptămână două, cât să-i ajungă. Și vă dați seama, tu ca fermier, rămâi ocupat toată ziua cu vânzarea, în loc sa te ocupi cu munca la câmp”, povestește Jaroslav Zetocha.

- Reclamă -

La o vizită în Austria a găsit un fermier care avea instalate astfel de automate în mai multe locații și își vindea marfa exclusiv doar prin aceste automate.

Vezi și Ce legume să nu depozitezi lângă cartofi, se strică repede și fac mucegai

A găsit distribuitor local în România, de unde a și achiziționat automatul.

Fermierul vrea să mai achiziționeze câteva automate cu sistem de răcire. Spune că are un partener local care cultivă alune, zmeură și afine.

Întrebat dacă nu-i este frică de vandalizarea automatului, fermierul spune că trăiește într-o localitate liniștită și niciodată nu a simțit frica pentru siguranța sa sau a bunurilor sale.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.