Un kilogram de grâu a scăzut de la 1,8 lei al 0,9 lei din cauza războiului din Ucraina

2
- Reclamă -

Piața de cereale s-a dezechilibrat, spune Florin Barbu, după începerea războiului din Ucraina. Ministrul Agriculturii a precizat că un kilogram de grâu a scăzut de la 1,8 lei al 0,9 lei. Florin Barbu a fost întrebat și cât a pierdut agricultura românească din cauza războiului din Ucraina.

“În momentul de față știm foarte bine că atunci când a început războiul în Ucraina, Rusia a început acest război absurd în Ucraina, practic piața de cereale la nivel mondial s-a dezechilibrat. Practic o tonă de grâu în anul în care a fost acest război, era undeva la 1,8 lei pe kilogram, asta înseamnă 1800 de lei pe tonă și după reglarea tuturor lucrurilor care s-au întâmplat atât în piața mondială de cereale, prețul cerealelor în momentul de față este undeva la 0,9 lei.

Dar cred că atât cei care aduc contracte către fermieri, vorbim de contractele futures pe care le aduc către fermieri să fie încheiate până la sfârșitul lunii februarie, cred că prețurile cerealor vor crește și bineînțeles fermele din România cu toate formele de sprijin pe care noi le avem deja publicate în Monitorul Oficial, vorbim aici de un grant de 100 de euro pentru toate culturile din toamna anului 2022, 100 de euro pe hectar, în sectorul zootehnic vorbim de 100 de euro pe cap de animal și în sectorul suine 100 de euro pe UVM. (…)

Plăți directe către fermieri în anul 2024 vor fi de 3,3 miliarde de euro. Pe lângă aceste plăți directe, granturi către fermierii români”, a afirmat Florin Barbu.

Vezi și România a rămas cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Ministrul a mai fost întrebat dacă Comisia Europeană a despăgubit cumva aceste țări din cauza pierderilor suferite.

- Reclamă -

“Uniunea Europeană anul trecut a alocat 29,7 milioane de euro. Guvernul României a venit în completare cu încă 30 de milioane de euro și am reușit ca 50% din consumul de motorină în anul 2023 să fie de 3,63 lei pe litru. În anul 2023 asta însemna peste 50% din prețul la pompă la motorină. Anul acesta am dat deja actul normativ, vom suporta 25% din acciza utilizată în agricultură, asta înseamnă undeva la peste 2 lei pe litru de motorină”, a explicat ministrul Agriculturii.

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.