Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară nu a găsit nimic rău la un ebicid controversat

1

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a anunţat că nu a identificat „domenii critice de îngrijorare” care să împiedice reînnoirea aprobării în Uniunea Europeană a erbicidului glifosat.

 

În trecut, o agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a descoperit indicii că erbicidul ar putea creşte riscul de cancer la oameni.

Autorizarea Comisiei Europene pentru substanţa chimică, utilizată pe scară largă în agricultură de zeci de ani, expiră la sfârşitul anului, iar punctul de vedere al EFSA cu privire la impactul asupra sănătăţii oamenilor, animalelor şi mediului reprezintă o parte esenţială a procesului decizional privind reînnoirea utilizării acestuia.

Îngrijorările legate de siguranţa glifosatului pentru sănătate au apărut în 2015, când agenţia pentru cancer a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (IARC) a concluzionat că substanţa ar putea creşte riscul de cancer.

Comisia Europeană va stabili dacă va propune reînnoirea aprobării acestui erbicid pe baza concluziei EFSA şi a unui raport al unui grup de patru ţări din Uniunea Europeană.

Grupul de campanie pentru siguranţa alimentelor foodwatch consideră că evaluarea IARC, potrivit căreia glifosatul ar putea fi cancerigen, este în continuare nesoluţionată şi că, ţinând cont de faptul că datele ştiinţifice nu sunt clare, Comisia Europeană ar trebui să acţioneze cu precauţie şi să nu mai reînnoiască autorizaţia pentru utilizarea erbicidului în UE.

EFSA a precizat că a identificat date lipsă, ceea ce înseamnă că nu a putut evalua pe deplin riscul asupra consumatorilor, riscurile pentru plantele acvatice şi una dintre impurităţile din glifosat.

Daea la predarea mandatului: Te pupă tata!

Cu toate acestea, agenţia a transmis că, chiar dacă lipsesc testele de reziduuri, experţii săi au concluzionat că nu există vreo îngrijorare pentru consumatori.

un comentariu

  1. […] Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a anunţat că nu a identificat „domenii critice de îngrijorare” care să împiedice reînnoirea aprobării în Uniunea Europeană a erbicidului glifosat.   În trecut, o agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a descoperit indicii că erbicidul ar putea… Cititi mai multe aici: Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară nu a găsit nimic rău la un ebicid controversa… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here