BACIU, LAPAR: România este a treia putere agricolă a UE. Am reușit ca unele exploatații să devină o problemă pentru alții

0
- Reclamă -

Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a declarat marți la conferința națională a agricultorilor că România este a treia putere agricolă a Europei, după Franța și Spania, devansând țări precum Italia sau Germania.

O poziție care nu îi lasă indiferenți pe unii, mai ales că există numeroase ferme autohtone ale căror rezultate se situează la nivelul celor din Vest, ba chiar peste. Și normal, că astfel de exemple deranjează. Dincolo de evoluția spectaculoasă din cultura mare, în contextul în care producțiile au crescut spectaculos, ba chiar să așteaptă să se dubleze în următorii zece ani, Laurențiu Baciu a ținut să tragă un semnal de alarmă cu privire la starea dezastruoasă a zootehniei. În loc ca aceasta să absoarbă undeva la 80% din producția vegetală, fermierii români sunt nevoiți să exporte cerealele în lipsa cererii interne.

O altă problemă adusă în discuție de liderul LAPAR este și cea a cadastrării terenurilor, proces realizat în prezent în proporție de 30%, de care va depinde și acordarea subvențiilor începând cu 2018.

Probabil se va obține o derogare de doi ani, după care Dumnezeu cu mila…

Cât privește modificările la Legea privind vânzarea de terenuri, toată lumea o dă la întors. În timp ce ministrul Agricuturii a declarat recent la Satu Mare că nu a primit nicio propunere în acest sens, Baciu susține că s-a săturat de câte propuneri a înaintat la minister.

Pe de altă parte, Ioan Munteanu, președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, spune că există 4 inițiative legislative la comisie. Așa că după cum stau lucrurile, este clar că nu o să vedem prea curând nici acest act normativ…

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.