Sectorul ovin se află printre puținele din zootehnia românească, care se poate mândri cu o creștere a efectivelor în ultimii 10 ani. Dacă numărul de animale a crescut cu 40%, – pe ansamblul zootehniei efectivele totale nu se ridică nici măcar la nivelul anului 1989, – când vine vorba de prețuri oierii nu au deloc motive să se bucure. Și aceasta pentru că s-a pierdut 60% din prețul de valorificare a produselor, după cum a declarat Ionică Nechifor, secretar general al Romovis la conferința LAPAR, ligă la care oierii au și aderat recent.
În opinia lui există mai mulți factori importanți care au dus la dezastrul din sectorul ovin. În primul rând, lipsește un plan cu obiective clare, pe etape, care ar trebui realizat pentru următorii 15-20 de ani, dacă până acum n-am avut. Apoi, ANSVA ar trebui trecută în subordinea Ministerului Agriculturii și nu a Cabinetului premierului, iar fermierii să aibă libertatea de a-și alege medicul veterinar, așa cum se întâmplă la oameni.
Citește și: Manager Class România: În vară avem în practică un student român și doi din Germania. Poate îi convingem să rămână la noi
Nu în ultimul rând, are trebui redeschise piețele externe, în special cele din Orientul Mijlociu, pentru că țara noastră are un potențial important – 5,5 milioane de miei pe an și undeva la 20-30% din efectivele de reformă ar putea să ia calea exportului. De asemenea, România are nevoie de cercetare în domeniu, pentru că altfel pierdem teren în competiția cu concurenții din afară.
Sursă foto: www.agrointel.ro