Bilanț la Ministrul Agriculturii. Producție record de cereale, dar nu are cine să o consume

0
bilant-ministerul-agriculturii-cereale
- Reclamă -

România a realizat anul acesta aproape 27 de milioane de tone de cereale, depășind 1,4 tone pe cap de locuitor, și avem nouă recorduri istorice, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, în conferința de bilanț. El și-a exprimat regretul că zootehnia românească nu este capabilă să folosească această producție, în condițiile în care la majoritatea speciilor efectivele sunt în scădere. Un lucru bun este că s-a mărit productivitatea, la vaca de lapte, de exemplu, chiar dacă numărul animalelor s-a micșorat de vreo trei ori, producția de lapte s-a majorat semnificativ, de la câțiva litri pe cap de animal în 1989, s-a ajuns char și la 30 de litri pe zi în prezent în unele ferme.

„În România am realizat anul acesta aproape 27 de milioane de tone de cereale. Este prima dată când ne întâ­­lnim cu asemenea cifre. Făcând un calcul am depășit 1,4 tone pe cap de locuitor. Avem 9 recorduri istorice, iar culturile unde s-au realizat aceste recorduri sunt următoarele: grâu, rapiță, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi și struguri (…) Aș putea spune că producția de struguri a fost securizată și de sistemul antigrindină care a funcționat în acest an”, a spus Daea.

 Ministrul Agriculturii a menționat că, în cazul a două culturi, floarea soarelui și porumb, România ar putea ajunge pe primul loc în UE, nu doar din punct de vedere al suprafeței cultivate ci și al producției.  

 

Citește și: Piața dictează producția. De la cereale eco, la sfeclă roșie

 

„Aș vrea să mă opresc la două culturi, floarea-soarelui și porumb. Suntem prima țară din UE ca suprafață la aceste culturi, dar la floarea-soarelui suntem prima din UE și la producția totală, însă la porumb vom vedea ce randament realizează Franța. Sunt o serie întreagă de informații, eu le aștept pe cele oficiale, pentru a mă putea pronunța, dar este o creștere formidabilă de randament la toate culturile în România. Este un lucru excepțional și pe care trebuie să îl conservăm ca atare și evident alături de fermieri și de cercetare să ne gândim cum putem mări aceste randamente, ca să nu rămână doar un vârf în compararea producțiilor ci și o constantă în activitatea agricolă a României pentru stabilitate economică, progres și câștig permanent la fermieri”, a precizat Daea.

- Reclamă -

Recolta de porumb boabe a României a depășit 14,5 milioane de tone în acest an, producția medie obținută fiind de aproape 6 tone la hectar, a declarat recent, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii.  Și la floarea-soarelui a fost consemnată o producție record de 3,167 milioane de tone în 2017, cu un randament de 2.725 kilograme la hectar. România a mai obținut anul acesta două recorduri istorice, unul la grâu, recolta depășind 10 milioane de tone, iar celălalt la rapiță, unde producția a fost de 1,7 milioane de tone.

 Ministrul le-a promis femrierilor că își vor primi subvențiile la timp, cu mențiunea că nu vor fi alocați banii în acest an pentru toate schemele de ajutor. De asemenea, el a vorbit și de o serie de programe de susținere a producătorilor în 2018, unele chiar noi, cum ar fi cele destinate bivolițelor sau porcilor din rasele Mangalița sau Bazna.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.