Biopesticidele sunt produse menite să protejeze plantele, derivate din materiale naturale, de origine vegetală, animalieră, minerală sau microbiană. Ele reprezintă o componentă importantă din cadrul programelor de combatere integrată a dăunătorilor din agricultura ecologică.
Biopesticidele sunt produse naturale, care au diverse avantaje comparativ cu pesticidele convenționale. Se împart în trei grupe. Pentru a le folosi în mod eficient, este necesar să cunoști care sunt biopesticidele și să urmezi instrucțiunile produsului pe care vrei să îl utilizezi.
Avantajele biopesticidelor
Biopesticidele sunt produse mai puțin toxice decât pesticidele convenționale.
În general, biopesticidele afectează doar dăunătorul vizat și speciile înrudite cu acesta. În comparație cu aceste produse, pesticidele convenționale cu spectru larg pot afecta și diverse alte organisme, cum sunt insectele, păsările și mamiferele.
Folosind biopesticide, se evită problemele de poluare care sunt cauzate de utilizarea pesticidelor convenționale, datorită faptului că biopesticidele se descompun rapid.
Pot ajuta la reducerea semnificativă a utilizării pesticidelor convenționale, fără a afecta astfel randamentul culturilor.
Clasificarea biopesticidelor
Pesticidele biochimice
Pesticidele biochimice sunt substanțe naturale care controlează dăunătorii prin mecanisme netoxice. Acest lucru le diferențiază de pesticidele convenționale, care ucid sau inactivează direct dăunătorii.
Acestea conțin substanțe care interferează cu procesele fiziologice ale insectelor, cum sunt feromonii sexuali. De asemenea, includ diverse extracte de plante care fie resping dăunătorii, fie îi atrag în capcane.
Pesticide de origine microbiană
Pesticidele de origine microbiană se bazează pe un anumit microorganism ca substanță activă. Acestea pot controla diverse tipuri de patogeni, cu toate că majoritatea ingredientelor active sunt specifice unei anumite boli sau unui dăunător țintă. Exemple în acest sens sunt cele ale fungilor care inhibă dezvoltarea anumitor ciuperci patogene sau ale bacteriilor care ucid anumite insecte.
Substanțe protectoare încorporate în plante
Termenul de PIP, în denumirea originală Plant Incorporated Protectants, tradus prin substanțe protectoare încorporate în plante se referă la introducerea în plante a unor gene care să le permită acestora producerea independentă a agentului biocid specific împotriva dăunătorilor sau bolilor. Cu toate acestea, încă nu este pe deplin reglementată cultivarea plantelor modificate genetic.
Sursa: