duminică, 13 iulie 2025

Cele mai citite

Brânza de burduf, singura brânză românească în topul Taste Atlas 2024

Publicația gastronomică internațională Taste Atlas a actualizat recent clasamentul său anual dedicat celor mai apreciate tipuri de brânză din lume. În ediția 2024, România este reprezentată prin brânza de burduf, care ocupă locul 77 în top 100.

Prezența acestei brânze tradiționale este remarcabilă, în contextul în care multe țări din Europa Centrală, de Est sau din Balcani nu figurează deloc în clasament.

Cu excepția unor produse din Polonia și Muntenegru, brânzeturile din regiune lipsesc din topul dominat de țările vest-europene cu o istorie gastronomică solidă în domeniu.

Italia conduce detașat, cu nu mai puțin de 33 de tipuri de brânzeturi incluse, urmată de Franța (19), Elveția, Germania și Spania.

- Publicitate -

În mod surprinzător, Olanda nu apare cu nicio brânză în top, deși are o reputație istorică în acest domeniu. În schimb, au fost incluse produse din Brazilia, Mexic și chiar din nordul Africii.

Vezi și ”Pită de Pecica” recunoscută de UE în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate

Topul a fost actualizat pe 10 iunie 2024 și îl are în frunte pe Parmigiano Reggiano (Italia), urmat de Mozzarella di Bufala Campana și Stracchino di Crescenza, ambele din aceeași țară. Brânza de burduf din România rămâne, așadar, un reper local recunoscut internațional, chiar dacă țara noastră nu se află în elita tradiției brânzeturilor europene.

Top 100, lista actualizată 2025:

  1. Parmigiano Reggiano (Italia)
  2. Mozzarella di Bufala Campana (Italia)
  3. Stracchino di Crescenza (Italia)
  4. Graviera Naxou (Grecia)
  5. Queijo Serra da Estrela (Portogallo)
  6. Burrata (Italia)
  7. Saint-André (Francia)
  8. Reblochon (Francia)
  9. Pljevaljski Sir (Montenegro)
  10. Mont d’Or (Francia)
  11. Grana Padano (Italia)
  12. Crottin de Chavignol (Francia)
  13. Pecorino Romano (Italia)
  14. Melichloro (Grecia)
  15. Brillat-Savarin (Francia)
  16. Provolone del Monaco (Italia)
  17. Pecorino Sardo (Italia)
  18. Bryndza Podhalańska (Polonia)
  19. Queijo de Azeitão (Portogallo)
  20. Pecorino Toscano (Italia)
  21. Provolone Valpadana (Italia)
  22. Comté (Francia)
  23. Vacherin Mont d’Or (Francia/Svizzera)
  24. Queijo Canastra (Brasile)
  25. Oaxaca Cheese (Messico)
  26. Queijo São Jorge (Portogallo)
  27. Toma Piemontese (Italia)
  28. Bleu d’Auvergne (Francia)
  29. Beaufort (Francia)
  30. Stracciata (Italia)
  31. Sbrinz (Svizzera)
  32. Piave Vecchio (Italia)
  33. Manchego Viejo (Spagna)
  34. Njeguški Sir (Montenegro)
  35. Provola (Italia)
  36. Graviera Kritis (Grecia)
  37. Gorgonzola Dolce (Italia)
  38. Zamorano (Spagna)
  39. Raclette (Francia/Svizzera)
  40. Burrata di Andria (Italia)
  41. Sulguni (Georgia)
  42. Queijo Coalho (Brasile)
  43. Serra do Pico (Portogallo)
  44. Testouri (Nord Africa)
  45. Redykolka (Polonia)
  46. Délice de Bourgogne (Francia)
  47. Gorgonzola Piccante (Italia)
  48. Coolea (Irlanda)
  49. Taleggio (Italia)
  50. Brillat-Savarin Affiné (Francia)
  51. Torta del Casar (Spagna)
  52. Ricotta Salata (Italia)
  53. Sirene (Balcani)
  54. Roncal (Spagna)
  55. Camembert de Normandie (Francia)
  56. Cabrales (Spagna)
  57. Mahón (Spagna)
  58. Stracciatella (Italia)
  59. Pecorino Siciliano (Italia)
  60. Touree de L’Aubier (Svizzera)
  61. Saint-Marcellin (Francia)
  62. Requeijão (Portogallo/Brasile)
  63. Kasseri (Grecia)
  64. Garrotxa (Spagna)
  65. Halloumi (Cipro)
  66. Tetilla (Spagna)
  67. Roncal (Spagna)
  68. Bleu de Gex (Francia)
  69. Graviera Naxou (Grecia)
  70. Asiago (Italia)
  71. Saint-Nectaire (Francia)
  72. Etorki (Francia)
  73. Queijo Serra da Canastra (Brasile)
  74. Azeitão (Portogallo)
  75. Chabichou du Poitou (Francia)
  76. Serra da Vila (Portogallo)
  77. Brânză de burduf (Romania)
  78. Pecorino di Filiano (Italia)
  79. Caciocavallo Silano (Italia)
  80. Castelmagno (Italia)
  81. Valdeon (Spagna)
  82. Fontina Valdostana (Italia)
  83. Ossau-Iraty (Francia)
  84. Formaggio di Fossa di Sogliano (Italia)
  85. Bleu des Causses (Francia)
  86. Bagòss (Italia)
  87. Scamorza (Italia)
  88. Feta (Grecia)
  89. Casu Marzu (Italia)
  90. Bleu de Bresse (Francia)
  91. Ricotta di Bufala Campana (Italia)
  92. Fromage de Herve (Belgio)
  93. Queso Majorero (Spagna)
  94. Pecorino di Pienza (Italia)
  95. Tilsiter (Germania/Svizzera)
  96. Fontina (Italia)
  97. Queijo do Pico (Portogallo)
  98. Queso Idiazábal (Spagna)
  99. Anevato (Grecia)
  100. Serra da Estrela Velho (Portogallo)

Vezi mai ulte despre brânza de burduf:

Brânza de burduf, cunoscută și sub numele mai generic de brânză frământată, este una dintre specialitățile culinare românești preparate tradițional la stâna de munte.

Este o brânză de oaie sărată, fermentată, destul de compactă dar păstoasă, învelită într-o pojghiță naturală animală.

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles