joi, 27 martie 2025

Bulgaria: Locul 1 în UE la creșterea prețurilor alimentare

Bulgaria este pe locul 1 în topul țărilor din UE cu cele mai mari creșteri ale prețurilor, potrivit datelor Eurostat. Prețurile alimentelor de bază în Bulgaria în 2024 sunt în medie cu 74,45% mai mari decât în 2015, care este considerat an de referință de către Eurostat. Aceasta este semnificativ mai mare decât creșterea medie a prețurilor la alimente pentru țările din UE pentru aceeași perioadă, care este puțin peste 45 la sută, potrivit Rador Radio România.

Doar în Ungaria, creșterea prețurilor este mai mare decât în Bulgaria. Într-o perioadă de nouă ani, prețul alimentelor acolo este de două ori mai mare, adică exact de 105,79%. Primele trei state membre cu cele mai mari creșteri de preț sunt Polonia cu 70,6%, urmată imediat de Lituania (69,57%), Letonia (69,37%) și Estonia (68,94%).

Este curios că printre țările cu creșteri relativ mici ale prețurilor la alimente se numără țări cu un nivel de trai ridicat, dar și cele care sunt în rolul de a ajunge din urmă state membre UE mai dezvoltate economic. Cele mai mici creșteri ale prețurilor la alimente în ultimii nouă ani au fost în Irlanda (12,2%), Finlanda (22,88%), Cipru (29,15%), Danemarca (31,7%) și Grecia (32,29%). Spre comparație, prețurile alimentelor de bază în Germania au crescut cu puțin peste 50 la sută.

În mod firesc, cea mai mare creștere a prețurilor la alimente are loc în țări ce se străduiesc să ajungă din urmă țările UE mai dezvoltate din punct de vedere economic. Dar problema este că Bulgaria este lider în ceea ce privește creșterea prețurilor, dar nu și în ceea ce privește recuperarea rămânerilor în urmă față de țările vest-europene în ceea ce privește nivelul de trai. Pe lângă asta, prețurile unui număr de alimente în Bulgaria este deja peste nivelul mediu pentru țările UE și sunt mai mari decât în țări precum Germania și Austria.

- Publicitate -

Consumatorii nu se uită doar la inflația din ultimele luni, ci la creșterea globală a prețurilor pe o perioadă mai lungă de timp. Anul trecut, inflația în țară a scăzut semnificativ. Inflația raportată oficial în Bulgaria în 2024, conform coșului de consum al oamenilor în UE, este de doar 2,6%. Există destule țări cu inflație mai mare, precum Danemarca, Estonia, Croația, Cipru, Letonia, Ungaria, Polonia, Portugalia și România. Însă consumatorii resimt creșterea prețurilor în ultimii ani, ceea ce a dus la furie din partea unora și la boicotarea lanțurilor de retail pe 13 februarie.

Boicotul lanțurilor de retail

Boicotul lanțurilor de retail a început în Croația, unde creșterea prețurilor la alimente pe parcursul a nouă ani a fost semnificativ mai mică decât în Bulgaria – doar 48,69%. În realitate, boicotul lanțurilor de retail din Croația a început la doi ani după ce țara a intrat în zona euro. Se pare că creșterea prețurilor acolo nu se limitează doar la lunile de dinainte și imediat după introducerea monedei euro, ci este semnificativă pentru o perioadă mai lungă de timp. Creșterea prețului este suficient de mare încât să înfurie oamenii.

După Croația, valul de proteste al consumatorilor și boicotarea lanțurilor de retail a avut loc și în Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Kosovo, Serbia, România, Bulgaria și Grecia. În Croația, un boicot al lanțurilor de comerț cu amănuntul a fost organizat pentru prima dată de mai multe ori într-o singură zi. Apoi organizatorii au schimbat tactica, hotărând că boicotul va fi mai lung – o săptămână întreagă, dar numai împotriva anumitor lanțuri de retail. De exemplu, consumatorii nu ar trebui să facă cumpărături la un lanț o săptămână, săptămâna următoare nu ar trebui să intre în alt lanț și așa mai departe până când toate lanțurile mari de retail vor fi afectate. În paralel, au fost apeluri pentru a nu cumpăra anumite alimente și bunuri timp de o săptămână. Primul lanț care a fost boicotat timp de o săptămână a fost stabilit printr-un vot pe rețelele de socializare.

În Bulgaria, în ultimii nouă ani, prețurile la cartofi, pâine și ouă au crescut cel mai mult, potrivit datelor Eurostat. Creșterea prețului la cartofi s-a dublat puțin mai mult. În șapte țări din UE, creșterea prețului la cartofi în aceeași perioadă este chiar mai mare decât în țara noastră. Cu toate acestea, în ceea ce privește pâinea, creșterea prețului în Bulgaria pentru perioada respectivă a fost de peste 92%, doar în Ungaria creșterea prețului a fost mai mare. Prețul la ouă în Bulgaria a crescut cu peste 91%, creșterea fiind mai mare doar în Cehia, Estonia, Ungaria și Slovacia. Prețul brânzei în Bulgaria a crescut cu peste 84% în perioada menționată, doar Ungaria fiind în fața noastră în ceea ce privește creșterile de preț.

Sursa: g4food

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.