Caii din Delta Dunării trebuie asumați de persoane fizice sau juridice

3
- Reclamă -

În judeţul Tulcea sunt şase cai bolnavi de anemie infecţioasă ecvină (AIE), boală care generează pierderi importante crescătorilor de cai, susţine conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), care consideră că toate ecvinele din Delta Dunării trebuie asumate de persoane fizice sau juridice.

Directorul DSVSA, Mitică Tuchilă, a declarat că deşi în momentul de faţă legislaţia îi obligă pe proprietarii de animale să le asigure acestora condiţii corespunzătoare de adăpost, foarte puţini proprietari de cai din Deltă îşi asumă această obligaţie, în contextul în care în mod tradiţional în zonă oamenii îşi lasă animalele libere.

„Legislaţia este clară şi spune că fiecare proprietar trebuie să-şi identifice animalul. Aici probabil ar trebui să fim mai fermi, toate autorităţile statului, şi să se facă o catagrafie a populaţiei de cai şi în momentul în care ei sunt revendicaţi, să fie microcipaţi, iar cei care nu sunt revendicaţi, să şi-i asume autorităţile publice locale, Administraţia Deltei, poate o organizaţie neguvernamentală sau Consiliul Judeţean”, a afirmat directorul Mitică Tuchilă.

Guvernatorul Rezervaţiei vrea să refacă licitația pentru extracţia şacalilor din Delta Dunării

El a recunoscut faptul că ecvinele crescute în stare de libertate sunt o atracţie turistică şi o sursă de venit pentru unele comunităţi, dar a menţionat că trebuie să li se asigure condiţii adecvate de trai.

„Caii liberi sunt în tradiţia Deltei Dunării şi sunt recunoscuţi ca faună turistică. Bineînţeles, ar putea să fie în rezervaţie, ca în toate rezervaţiile globului pământesc, anumite animale care să fie ocrotite din toate punctele de vedere şi mă refer aici din punct de vedere al bunăstării, pentru că în Delta Dunării sunt condiţii vitrege atât în perioada rece a anului, cât şi vara, atunci când sunt hăituiţi de insectele hematofage”, a mai spus directorul DSVSA.

- Reclamă -

Tuchilă a mai spus că medicii veterinari nu pot preleva probe de sânge de la cai cât timp acest lucru nu li se cere de către proprietarii lor şi a reiterat că animalele bolnave de AIE trebuie extrase din Deltă pentru a nu infecta şi transmite boala animalelor sănătoase.

„În ultimii trei ani, s-au făcut eforturi mari din partea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), din partea direcţiilor judeţene pentru a se extrage aceşti cai, deoarece eram notificaţi de la Bruxelles şi eram puşi oarecum la colţul ruşinii, din cauză că nu puteam să facem schimburi intracomunitare de cabaline, nu puteam să mergem la concursuri europene cu cai campioni pe care îi avem în ţară, şi avem destui. Eforturile acestea au făcut ca decizia de interzicere a schimbului intracomunitar să fie abrogată în cursul anului trecut”, a menţionat directorul DSVSA, Mitică Tuchilă.

Potrivit acestuia, pentru găsirea unei soluţii la problema cailor sălbăticiţi din Deltă bolnavi de AIE, Prefectura judeţului Tulcea va găzdui joi o întrunire a autorităţilor cu atribuţii în domeniu la care vor participa şi reprezentanţi ai conducerii ANSVSA.

Potrivit DSVSA, în Tulcea, în momentul de faţă, sunt şase cai bolnavi de AIE, doar unul dintre ei aflându-se în zona de terasă a judeţului.

Anul trecut, statul român a acordat despăgubiri proprietarilor a 20 de cai bolnavi de AIE, valoarea totală a acestora fiind de 60.704 lei.

În anul 2013, DSVSA a înregistrat 72 de animale bolnave de AIE, iar doi ani mai târziu, 25.

- Reclamă -

3 comentarii

  1. […] În judeţul Tulcea sunt şase cai bolnavi de anemie infecţioasă ecvină (AIE), boală care generează pierderi importante crescătorilor de cai, susţine conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), care consideră că toate ecvinele din Delta Dunării trebuie asumate de persoane fizice sau juridice. Directorul… Cititi mai multe aici: Caii din Delta Dunării trebuie asumați de persoane fizice sau juridice […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.