Cânepa oferă oportunități uriașe pentru țările în curs de dezvoltare, dar și pentru România

1
Cânepa
Cânepa
- Reclamă -

Un nou raport UNCTAD examinează potențialul economic, de mediu și social al uzinei

 

Cânepa este o plantă uimitoare. Folosește o fracțiune din apa necesară pentru cultivarea bumbacului, fiecare parte este utilă și absoarbe mai mult dioxid de carbon la hectar decât alte culturi și majoritatea copacilor. În România legislația privitoare la cultivarea cânepii este greoaie, dar nu este imposibilă. Cânepa aduce deja profituri sănătoase cultivatorilor români care s-au ”legat” de această plantă tehnică.

Vezi și Cânepa, planta care aduce un profit de patru ori mai mare față de grâu

Cultivată de mii de ani, planta ecologică poate fi utilizată în produse alimentare, biocombustibili, textile și chiar materiale de construcție.

Pe măsură ce creșterea gradului de conștientizare a beneficiilor de cânepă, piața globală ar putea atinge $ 18,6 miliarde până în 2027 – de aproape patru ori mai mare decât în 2020, un nou Raport UNCTAD spune.

“Piața de cânepă în creștere oferă oportunități economice semnificative pe care toate țările le pot valorifica,” spune Marco Fugazza, economist UNCTAD și unul dintre autorii raportului.

“Ca produs regenerabil, oportunitățile sunt durabile. Acest lucru este extrem de important, deoarece țările încearcă să-și consolideze economiile în timp ce protejează mediul”, spune el.

- Reclamă -

Raportul, “Mărfuri dintr-o privire: Problema specială pe cânepa industrială”, evidențiază potențialul comercial neexploatat.

Aproximativ 40 de țări au produs aproximativ 275.000 de tone de cânepă industrială brută sau semi-procesată în 2019, conform ultimelor statistici disponibile. Dar doar patru țări reprezintă mai mult de jumătate din producția globală. China conduce pachetul, urmat de Franța, Canada și Statele Unite.

În primul rând, clarificați statutul juridic al cânepei

Astăzi, majoritatea produselor de cânepă sunt cumpărate local. Exporturile și importurile globale se ridică la doar $ 42 milioane, oferind oportunități uriașe de creștere.

Cifra comerțului scăzut se datorează în parte faptului că statisticile oficiale acoperă doar un set restrâns de produse de cânepă. Dar un alt motiv este stigmatul cânepei ca parte a aceleiași familii ca canabisul.

În timp ce cânepa industrială nu are proprietăți intoxicante, lipsa unei distincții legale clare înseamnă că rămâne o fabrică controversată în multe țări.

Producția de cânepă a fost interzisă efectiv în Statele Unite în 1937, în conformitate cu Legea privind impozitul Marihuana. A devenit din nou legal doar în 2018.

Pentru a minimiza riscurile și a maximiza oportunitățile de cânepă pentru țări și producători, raportul spune că guvernele trebuie să-și clarifice statutul juridic ca neintoxicant.

Semănatul semințelor dezvoltării

Piața în creștere a cânepei industriale deschide oportunități economice pentru țările în curs de dezvoltare.

“Datorită versatilității și caracteristicilor sale funcționale, piața industrială de cânepă are un potențial vast în agricultură, textile, reciclare, automobile, mobilier, alimente și băuturi, hârtie, materiale de construcție și îngrijire personală,” raportul spune.

Cânepa poate crește într-o mare varietate de clime în majoritatea părților lumii, poate fi plantat pe un teren care nu este potrivit pentru alte culturi și ajută la reumplerea solului prin îndepărtarea metalelor grele și a altor contaminanți.

De asemenea, este benefic atunci când este inclus în rotația culturilor. Raportul notează, de exemplu, că cultivarea cânepei duce la o creștere de 10% până la 20% a producției de grâu.

Deoarece toate părțile plantei – rădăcini, flori, fructe, tulpini și frunze – pot fi utilizate, cânepa în creștere va duce la mult mai puține deșeuri și poluare decât alte culturi, ale căror părți aruncate pot avea o amprentă ecologică uriașă.

În Africa, 80% sau mai mult din uzina de bumbac masa totală este arsă sau aruncată, contribuind la poluarea grea. În India, fumul sufocant înglobează părți ale țării în fiecare toamnă, în timp ce fermierii ard câmpuri de bumbac pentru a curăța resturile de recoltare. În unele zile, incendiile agricole contribuie la aproximativ jumătate din poluarea mortală din Delhi.

Prin exploatarea tuturor părților uzinei de cânepă, țările în curs de dezvoltare ar putea construi lanțuri de producție durabile care contribuie la creșterea în zonele rurale și stimulează diversificarea economică.

“Cultivarea hempului poate contribui la maximizarea utilizării terenurilor și poate contribui, de asemenea, la creșterea veniturilor fermierilor și comunităților rurale” raportul spune.

producție Cânepă
producție Cânepă – sursa UN

Acțiuni necesare pentru a obține recompense

Pentru a ajuta țările să exploateze beneficiile economice și de mediu ale cânepei industriale, UNCTAD recomandă:

  • All countries should clarify the legal status of hemp compared to cannabis
  • Governments and industry should understand how production could be constrained by the rules of potential export markets
  • Developing countries should promote regional cooperation to establish viable and sustainable value chains for hemp based on a whole-of-plant approach
  • In most cases, developing countries should base their plans on a local network of farmers and businesses that can provide raw hemp and first processing services
  • Countries should define and adopt quality standards to ease access to international markets and also promote quality products for domestic markets
  • To ensure more accurate trade statistics, all stakeholders should include a more representative set of hemp-related products in international classifications, prioritizing seeds and oils

“Cu cultivarea ușoară și potențialul său vast de mediu și economic, cultivarea industrială a cânepei poate fi calea de urmat pentru creșterea lanțurilor de valoare durabile pe piețele locale și regionale pentru multe țări în curs de dezvoltare” raportul UNCTAD spune.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Un nou raport UNCTAD examinează potențialul economic, de mediu și social al uzinei   Cânepa este o plantă uimitoare. Folosește o fracțiune din apa necesară pentru cultivarea bumbacului, fiecare parte este utilă și absoarbe mai mult dioxid de carbon la hectar decât alte culturi și… Cititi mai multe aici: Cânepa oferă oportunități uriașe pentru țările în curs de dezvoltare, dar și pentru Români… […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.