Kalisch Andreea Iulia: Daea e salvatorul naţiunii, a intervenit prompt şi a salvat consumatorii de chimicale

0
Kalisch Andreea Iulia, Fermierul Moroșan
Kalisch Andreea Iulia, Fermierul Moroșan
- Reclamă -

Kalisch Andreea Iulia din Cernești – Maramureș, un producător serios de roșii a ținut să reacționeze la scandalul care a explodat în celălalt capăt al țării și la care Ministerul Agriculturii a reacționat în mod ciudat: întâi a pus gaz pe foc după care a încercat să-l stingă rapid, anunțând că de fapt nu este nicio problemă în zona producției de roșii și că a fost vorba de un incident izolat.

 

Izolată sau nu, povestea roșiilor toxice i-a deranjat pe producători și i-a îngrijorat pe consumatori. Pentru a lua pulsul unui producător am am discutat cu Kalisch Andreea Iulia. Răspunsurile ridică vălul de pe anumite chestiuni

-Ministrul Agriculturii, Petre Daea, ameninţă cu tăierea subvenţiilor fermierii care stropesc legumele cu substanţe toxice în concentraţie prea mare. Există posibilitatea să aibă de suferit şi fermierii corecţi?

Este o declaraţie deplin politică. Fără substanţă. În primul rând va întreb, care subvenţii? Pentru ca sectorul vegetal nu are ” subvenţii „. Este acel ajutor prin programul tomata iar despre acest program ştiţi deja opinia mea, este un program cu dedicaţie care face mai mult rău decât bine. Apoi va întreb, cum are de gând domnul Daea sa verifice aceşti parametrii? Sunt verificări aleatorii, face ministerul analize din supermarketuri? A luat probe de la fermieri prin controale inopinate? Şi aici nu ma refer la acţiuni politice, de imagine ci la un plan de verificare serios şi temeinic. Dacă sunt astfel de analize din anii precedenţi, sa publice rezultatele. Sa vedem care e procentul cu fermieri corecţi şi incorecți. Dacă sunt norme noi, de asemenea, să se comunice naţiunii despre ce program este vorba. Din cauza declaraţiilor dânsului suferă nu doar fermierii ci toţi cetăţenii acestei țări. Spun asta deoarece aceste declaraţii de tip ” nu mai faceţi ” ( fara a avea dovada facerii) sunt sămânţa dezbinarii.

– Este stricată acum imaginea legumicultorului autohton?

- Reclamă -

Da. Clar. Este zdruncinată încrederea în munca atâtor oameni. Încrederea în produse româneşti. Încrederea în autorități. Încrederea în retaileri. Până la urmă, lipsa de încredere în semenii noştri este extrem de păguboasa atât pentru noi ca indivizi cât şi pentru societate în ansamblu. Vine domnul Daea şi atacă, spune stop, nu mai folosiţi că va pedepsesc. Adică s-a folosit, a intervenit dansul şi acum spune, tot dansul la interval de 2 săptămâni, gata, am intrat peste ei, acum produsele sunt sigure, pot fi consumate. El e salvatorul naţiunii, a intervenit prompt şi a salvat consumatorii de chimicale. Cam asta e jocul de imagine.

-tomate-spatii-protejate-legume

Oamenii ar trebui sa îşi dorească să fie corect informaţi

– Ce credeţi că ar trebui făcut ca oamenii să fie corect informaţi şi să ştie cine respectă regulile şi cine nu?

– În primul rând oamenii ar trebui să îşi dorească să fie corect informaţi. Să fie mai riguroşi în analiza şi absorbţia informaţiei. Să luăm cazul Buzău. Pentru ca de acolo a pornit. Ce ştim efectiv ? Că sunt trei indivizi care vindeau produse neomologate. Citesc în presă ca sunt ” substanţe chimice interzise care grăbesc coacerea roşiilor”. De unde ştim asta ? Scrie pe eticheta ? Ce fel de substanţe? E produsul interzis sau substanţa activă? Mie îmi pare ca produsul e interzis întrucât nu e omologat. Lipsa omologării nu înseamnă implicit dăunător pentru sănătate. Nu avem date de analiza deci nu ştim nimic clar. Folosirea etilenei, dacă despre aceasta este vorba, pentru coacerea forţată se practica mai degrabă în Spania, Olanda, Turcia. Este un hormon pe care roşia îl produce în mod natural, deci nu poate fi vorba despre chimicale . Mai degrabă vorbim de trişat, de aceea nu e permis în cultura ecologica. Acesta se comercializează sub formă de gaz şi se emană în spatii închise pentru a schimba culoarea roşiei. Aceste produse au fost găsite? Nu ştim.

Citim ca ” produse pline de chimicale care se regăsesc pe rafturile supermarketurilor la secţiunea bio”. Eu nu cred așa ceva. Sau cel puţin nu unde livram noi. Acum deocamdată livram doar la Lidl. Invit pe oricine doreşte sa cumpere o caserola de pe raft şi sa trimita la analize. Orice urma de reziduu dacă exista, eu ca persoana fizica mă angajez să plătesc preţul analizei de zece ori. Şi nu doar sortimentele noastre. Oricare din cele de pe raft . Pentru ca ştiu prin ce controale trec eu cu ei. Sunt aceleaşi pentru toţi. Fac testări aleatorii iar orice abatere atrage după sine blocarea de la vânzare, sesizarea organismului de control, retragerea de pe piață etc.

Daea nu face greşeli, nici atunci când pare senil

– Reacţia ministrului, foarte puţin nuanţată, reprezintă o greşeală?

– Ministrul Daea nu face greşeli. Fiind foarte activ (doar) pe imagine, el nu face greşeli. Face totul calculat. Chiar şi atunci când pare senil, el are un joc de la care nu se abate. Bate câmpii, face afirmaţii hazlii, se răţoieşte, merge prin lanurile de porumb, prin canalele de irigaţii..deci omul îşi cultiva continuu şi constant imaginea. Restul e zgomot pentru dânsul. Nu are niciun minim interes față de noi fermierii sau față de această țară. România este spaţiul unde el joaca rol de cortina pentru ca noi toţi să nu vedem ce se întâmpla dincolo de perdea. Probabil este răsplătit pentru acest rol că nu pare să-l deranjeze.

Informaţia poate fi la fel de toxică, dacă nu chiar mai toxică decât chimicalele

– Cum poate piaţa să-i elimine pe cei care încalcă regulile?

-Nu cred că putem pune problema așa. Regulile, sau legea să spunem în ansamblu, e un organism viu. Se modifica şi se adaptează nevoilor , acţiunilor, efectelor , evoluţiei societăţii. Nu putem elimina şoferii care încalcă regulile. Ce putem face, pe lângă legiuitor care aplica sancţiuni, e sa fim precauţi si vigilenţi. În ceea ce priveşte consumul de informaţie şi modul în care acesta ne influenţează trebuie să avem activ filtrul raţiunii. Informaţia poate fi la fel de toxică, dacă nu chiar mai toxică decât chimicalele din produsele de protecţie a plantei.

-Reuşesc marile lanţuri de magazine să facă o selecţie corectă?

-Cele care vor, da.

Toate mirosurile ‘ placute’ din detergenţi, odorizante, creme, toate acestea sunt particule care ne invadează organismul

-Dumneavoastră ce substanţe/îngrăşăminte folosiţi? Detaliaţi puţin situaţia!

– Putem discuta de trei categorii de produse. Fungicide, cele care protejează sau vindecă planta de boli. Insecticide , cele care se folosesc pentru dăunători. Fertilizanţi care practic hrănesc planta şi ii asigură necesarul pentru dezvoltare. ” Chimicalele ” cele mai periculoase se găsesc în produsele de protecţie a plantei, fie ca vorbim de boli sau dăunători. Acestea produse conțin substanţe de sinteza de care planta nu are nevoie. Majoritatea se aplica foliar deci planta este obligată să le asimileze, să le integreze în frunze şi în fruct, dar nu se transforma. Rămân ca element chimic. Vă dau un exemplu. Fosetil de aluminiu. Este folosit în cultura convenţională ca fungicid. Are formula chimică C6H18AlO9P3. Planta nu poate sa rupă aceste legături. Rămâne sub aceasta forma iar noi, consumând fructul, o primim în organism. Dar majoritatea acestor formule sunt imposibil de descompus si de organismul uman. O parte organismul elimina, cât poate, iar o parte trimite în diferite zone are corpului. Sau flonicamid. Se foloseşte în combaterea afidelor. Formula chimică C9H6F3N3O. Această substanţă rămâne în planta iar afida, când se hrăneşte, ingerează aceasta substanţă şi moare. O ingeram şi noi din plin. Noi nu murim. Măiestria corpului uman este greu de descris. Învăţăm anatomie în clasa a 8-a parcă, şi cam ştim ce fac rinichii, plămânii, inima şi atât. De fapt corpul uman e de o complexitate şi o perfecţiune uluitoare. Sunt funcţii, mecanisme imposibil de reprodus sau înteles de mintea umană. Cu toate acestea, este materie şi este supusa stricăciunii. Trebuie să înţelegem aceste echilibre şi să le menţinem pentru a avea o viata sănătoasă. Şi nu ma refer doar la substanţe care le ingeram, ci inclusiv la ce respiram. Toate mirosurile ‘ placute’ din detergenţi, odorizante, creme, toate acestea sunt particule care ne invadează organismul. Revenind la întrebarea dumneavoastră, noi avem cultura bio. Cultura bio exclude cele expuse mai sus. Adică, nu găsiţi compuşi nenaturali, compuşi pe care planta ( în final organismul nostru) să nu îi poate transforma în ceva util.
Combatem bolile cu microorganisme. Dăunătorii cu uleiuri esenţiale sau populam sera cu insecte care se hrănesc cu alte insecte. Este exclusă orice formă de produs chimic, de sinteză. Nu exista că foloseşti doar odată şi apoi nu mai folosești. Nu. Odată introdusă substanţa în plantă, ea rămâne acolo tot ciclul de producţie. În cantităţi mai mici pe măsură ce timpul trece, însă rămâne, iar la analize se găseşte. Pentru că în cultura organică toleranța este zero.

Un fermier din Olt anunță că roșiile din Turcia se vând sub eticheta „Roșii România”

-Există produse 100% BIO? Ce costuri implică o astfel de producţie?

– Toate produsele cu frunza verde, sigla bio, sunt 100% BIO. Nu există mai mult sau mai puţin bio. Unde scrie pe ambalaj 0% reziduuri dar nu au sigla bio, e doar o afirmaţie de marketing – care ar trebui interzisă după părerea mea întrucât induce clienţii în eroare.
Productia bio presupune în primul rând mai multe riscuri. Produsele bio, atât cele de protecţie a plantelor cât şi cele de hrănire, sunt mult mai scumpe. Iar producţia pe metru pătrat este evident mult mai mica întrucât nu ai voie sa tulburi planta în niciun fel, nu o poţi forţa să crească mai repede sau să producă mai mult. Bio înseamnă 100% sănătos.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.