Caprele din rasa Boer, o investiţie profitabilă pentru fermieri

2

Caprele din rasa Boer au originea în Africa de Sud, în provincia Eastern Cape şi au fost promovate de olandezi. De altfel, numele rasei provine din limba olandeză, “boer” însemnând fermier.

În urma selecţiei din ultima sută de ani, s-a obţinut o rasă care are o rată rapidă de creştere şi o carne foarte apreciată, lipsită de mirosul neplăcut, caracteristic cărnii de capră.

Rezistenţa la boli şi caracterul docil au făcut să fie îndrăgită de crescătorii din SUA şi Europa.

Caprele din rasa Boer-caracteristici

Caprele Boer au pieptul lat, capul convex, cu profil roman şi urechile pedunculate şi lungi, depăşind nivelul ochilor. Coarnele urmează curba feţei şi permit mişcările libere ale capului fără să atingă gâtul.

Ţapii ajung la greutate de 110-135 kg, iar femelele la 90-100 kg.

Părul este scurt, de culoare albă pe corp şi maro pe lateralele capului.

Femelele nasc de 3 ori într-un ciclu de 2 ani, iar numărul de iezi variază între 2 şi 4. Producţia de lapte este de cca 2 litri/zi. Acesta este foarte consistent şi face ca iezii să crească repede, ajungând la 50 kg la vârsta de 6 luni.

Se recomandă ca înţărcarea iezilor să se realizeze pentru femele, după 18 săptămâni, iar pentru masculi, după 14 săptămâni. Acest moment trebuie pregătit prin introducerea treptată a hranei solide, evitându-se astfel şocul înţărcării care generează scăderi în greutate.

Înainte de începerea sezonului de reproducere, crescătorii trebuie să  asigure deparazitarea, vitaminizările şi o nutriţie corespunzătoare a animalelor.

Datorită blândeţii lor, caprele din rasa Boer câştigă din ce în ce mai mult teren ca animale de companie. De asemenea, sunt îndrăgite de pasionaţii de concursuri, competiţiile de profil bucurându-se de mare popularitate.

Preţul unei capre Boer variază între 130 şi 350 de euro în funcţie de vârsta şi nivelul de conformare la standardele rasei.

Sursa foto: http://www.clayfarmpartnership.com

 

2 comentarii

  1. […] Caprele din rasa Boer au originea în Africa de Sud, în provincia Eastern Cape şi au fost promovate de olandezi. De altfel, numele rasei provine din limba olandeză, “boer” însemnând fermier. În urma selecţiei din ultima sută de ani, s-a obţinut o rasă care are… Cititi mai multe aici: Caprele din rasa Boer, o investiţie profitabilă pentru fermieri […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here