Carmela, cofetarul de aur de la Câmpina, care i-a „înnebunit‘’ pe cei mai tari maeștri din străinătate

1

Are un nume predestinat pentru industria dulciurilor: Carmela. Aceasta nu înseamnă însă că nu a muncit din greu ca să obțină tot ceea ce are astăzi: un business de succes în Prahova, dar și trei medalii de aur la Olimpiada de la Erfurt și Cupa Mondială de la Bruxelles, competiții care au loc o dată la patru ani și adună laolaltă elita cofetarilor din întreaga lume.

Nu se oprește însă aici, tot timpul se pegătește pentru alte și alte provocări, convinsă fiind că doar așa se poate menține acolo sus, în vârful topului. Este povestea de viață a celui mai cunoscut maestru cofetar din România, Carmela Dragomir, proprietarul lanțului de cofetării Delice din Câmpina, alături de Luarențiu Dascălu.

Arta de a face prăjituri a moștenit-o de la bunica ei, care a inițiat-o în tainele acestei îndeletniciri. A început cu prăjituri tradiționale, iar după aceea și-a exersat talentul în crearea de rețete care mai de care mai deosebite, chiar sofisticate, am putea spune, și în mod sigur unice, care i-au adus faimă nu doar în România, ci și în străinătate. A avut nevoie însă de mulți ani pentru a ajunge la aceste performanțe.

Și nici nu a fost întâmplător, pentru că a învățat de la cei mai buni profesori în materie, nume de marcă în breaslă la nivel internațional. Carmela a urmat cursuri de pregătire în Germania, în Italia, la Academia de Ciocolată de la Barcelona, unde a învățat cu Ramon Morato și Xavier, dar și în Franța, unde i-a cunoscut pe Stephane Klein, Stephane Glacier și Stephane Leroux, nume „grele’’ în domeniu, pentru care a trebuit să aștepte chiar și opt luni să participe la un curs. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. „Am zis să văd care este diferența dintre noi și ei. Am vizat pe cei mai buni din cei mai buni. După un singur curs cu Stephane Klein am luat medalia de argint, după al doilea -aur’’, povestește Carmela.  Iar de aici încolo, a dat frâu liber propriei imaginații, ccea ce i-a adus și recunoașterea internațională.

Trufele de aur

Carmela se mândrește nu doar cu aurul medaliilor cucerite la competițiile din străinătate, ci și cu trufele ei învelite în foițe de aur și argint. Dincolo de aspectul inedit, maestrul cofetar vorbește de efectele benefice, lucru mai puțin știut, asupra organismului ale celor două ingrediente mai puțin întâlnite în laboratoarele de dulciuri….

Ori de-a lungul timpului i-au venit foarte multe idei vis-a-vis de a face prăjituri. Clar, nu îi place să facă ceea ce au alții, ea inventează tot timpul rețete noi. Cine n-a auzit de tortul Belcolade sau de Trilogia de ciocolată? Sunt creațiile Carmelei, dacă nu știați, care nu lipsesc din nicio  cofetărie care se respectă…

Iar pentru cei care se feresc să mănânce ciocolată, ea spune că nu este cazul, pentru că dacă se folosește ciocolată adevărată, organismul are numai de câștigat.

Ciocolata neagră este aspirina inimii. Unul de cacao, ingredientul principal la obținerea ciocolatei, curăță vasele de sânge. 10 grame de ciocolată consumate zilnic îți țin inima mai sănătoasă. Cu cât masa de cacao e mai mare în ciocolată, aceasta este mai amară”, ne-a declarat Carmela.

Cât despre business, sarcinile sunt bine împărțite: Carmela se ocupă de rețete, instruirea celor 100 de angajați care lucrează în fabrica din Câmpina și bineînțeles, de relația cu clienții. Partea administrativă este treaba lui Laurențiu Dascălu – și el cu cunoștințe în ale gătitului, că doar are diplomă de bucătar – care se ocupă de cele șapte cofetării din Câmpina, Ploiești și Bușteni. Acum toată lumea este cu gândul la sărbători, mai ales că au început să vină și comenzile. Carmela “inventează” surprizele dulci pentru petrecerea dintre ani, dar, în același timp, se pregătește și pentru o nouă provocare: mondialele de la Bruxelles de anul viitor unde va face echipă cu Ioan Florescu, renumitul maestru bucătar de la Belvedere din Brașov.

Vor aurul, este clar…

Autorul: Viorela Pitulice

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here