Românii mănâncă tot mai multă carne de porc din import

0
ue-porci-carne-porc-import
- Reclamă -

Perioada dificilă prin care trece sectorul de creștere a porcilor începe să se facă simțită și în statistici. Efectivele de porci s-au redus de la 4,9 milioane de capete, în 2015, la 4,7 milioane de capete, anul trecut, iar drept urmare și producția de carne de porc a fost mai mică (476.000 de tone), potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii. 

În aceste condiții, nu mai miră pe nimeni faptul că importurile de carne de porc sunt în continuă creștere. În 2016, de exemplu, în primele 11 luni, carnea de porc a fost principalul produs alimentar importat, pentru care au fost cheltuite peste 311 milioane de euro, cu 46 milioane de euro mai mult față de perioada corespunzătoare din 2015, pentru o cantitate totală de 179.800 tone.

Principalele țări furnizoare au fost Germania, Spania, Ungaria, Ungaria, Olanda, Polonia, Italia, Austria, Belgia, Danemarca, Franța și Estonia.

Ajutor de minimis pentru micii crescători

Ministerul Agriculturii a anunțat că intenționează să acorde ajutoare de minimis/ajutoare de stat a căror valoare totală/beneficiar/an este echivalentul în lei a 10.000 euro pentru 200 capete porci grași crescuți în exploatația beneficiarului de la care se obține o producție de minimum 20 tone carne, în urma sacrificării în abatoare autorizate. Forma actuala a actului normativ a fost primită cu oarecare reticență în piață, crescătorii atrăgând atenția că există unele aspecte la care mai trebuie lucrat, altfel ar putea să aibă efecte negative în piață.

Citește și: România a trecut pe deficit în comerțul cu produse agroalimentare în 2016

 

În anul 2016, activau în sectorul creșterii porcilor un număr de 342 exploatații comerciale industriale și un număr de 146.084 exploatații comerciale de tip A, față de 338 exploatații comerciale industrial, respectiv un număr de 174.720 exploatații comerciale de tip A, în 2015.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.