FSC cere HS o administrare corectă a pădurilor din România

0
padure2-paduri-fsc-hs
- Reclamă -

Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat că se dezasociază de austriecii de la Holzindustrie Schweighofer (HS), companie activă în industria lemnului, decizia fiind luată în urma unei investigații efectuată la sesizarea WWF în 2015. FSC le cere austriecilor să ia măsuri împotriva comerțului ilegal cu lemn și să remedieze punctele slabe din sistemul său de gestiune a lemnului.

„Opinia noastră este că în ciuda faptului că i-a fost oferită ocazia să își asume responsabilitatea și să ia măsuri concrete pentru a își schimba practicile, HS nu a reușit să își recunoască în mod corespunzător responsabilitatea pentru neregulile și ilegalitățile din lanțul său de aprovizionare și să implice formal părțile interesate, ambele puncte fiind parte din precondițiile FSC”, a declarat Johannes Zahnen, specialist forestier la WWF.

Conducerea FSC spune că recunoaște eforturile austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer de a rezolva problemele și, în funcție de progresul HS este posibil să ia în considerare o reasociere graduală a capacităților de producție ale grupului din afara României.

„FSC va dezvolta o prezentă permanentă în România pentru a-i determina pe membrii săi să identifice soluții pe termen lung pentru a o administrare corectă a pădurilor din țară. Vom intra în dialog cu Schweighofer și toți acționarii relevanți din România”, a precizat Kim Carstensen, directorul general al FSC.

Citește și: Despre poluare, cataclisme, încălzire globală sau importanța vegetației în oraș!

Investigația FSC a pornit în urma unei sesizări facute de WWF în noiembrie 2015. O comisie independentă numită de FSC anul trecut a ajuns la concluzia că societatea este implicată în comerțul ilegal cu lemn și practicile sale sunt în contradicție cu obiectivele FSC (de exemplu, să excludă exploatarea forestieră ilegală și comerțul ilegal cu lemn). WWF a cerut FSC în perioada de probă să investigheze în profunzime problemele de legalitate și achiziția sau recepția lemnului, probleme sesizate pentru prima dată în plângerea inițială WWF. Conducerea FSC a anunțat că ar fi incompatibil ca perioada de probațiune să fie prelungită.

Ce măsuri ia Holzindustrie Schweighofer

Pentru grupul Schweighofer, FSC pare să fie un prilej de a intensifica și mai mult eforturile de a implementa și optimiza sistemele de control pentru a asigura un lanț de aprovizionare sustenabil în România, după cum anunță oficialii companiei. În ianuarie 2017, compania a prezentat un set de măsuri complete din punct de vedere al siguranței, fără precedent în industria forestieră din România și care depășește toate cerințele legale. Pentru acest an, Schweighofer are planificate investiții de aproximativ 1 milion de euro în noul său sistem de control. Holzindustrie Schweighofer vrea să dezvolte împreună cu FSC un plan de reasociere cât de curând posibil.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.