Comisarul European pentru Sănătate: UE nu va face mai flexibile măsurile privind importul de porci vii din România

0
programul-carne-de-porc-ferme-porci
- Reclamă -

Aproximativ 60% din exploatațiile de porci din România nu pot să exporte porci vii în UE, din cauza cerințelor impuse de Uniunea Europeană. Să nu uităm că țara noastră a avut interdicție la exportul de porci vii în UE până în octombrie 2016 din cauza unor focare de pestă porcină clasică. Comisarul European pentru Sănătate, Vitenis Andriukaitis, susține că UE nu va face mai flexibile măsurile privind importul de porci vii din România, ca drept răspuns la o cerere formulată în scris de către europarlamentarul român Daniel Buda.

Acesta consideră că cerințele impuse de UE, printre care cele conform cărora porcii care sunt exportați trebuie să stea cel puțin trei luni în aceeași fermă, iar în ultima lună nu trebuie să intre alte animale noi în exploatația respectivă îngrădesc accesul crescătorilor români la piața europeană. În aceste condiții, doar 40% din exploatațiile românești pot să exporte porci vii, restul fiind în imposibilitatea de a se conforma acestor prevederi.

Citește și: Bibilica: dușmanul căpușelor din curtea ta

 

„Astfel, doar 40% dintre fermele comerciale pot respecta condițiile din acest document, iar pentru restul de 60% aceste condiții sunt destul de dificil de respectat deoarece presupune ca fluxul de producție a porcilor să fie total separat, iar pentru acele ferme cu flux continuu din România va fi extrem de dificil să respecte astfel de condiții. Dacă proiectul de text va rămâne așa, ar fi nevoie de o regândire a tuturor fermelor, ceea ce este aproape imposibil”, spune europarlamentarul român.

Încă o dată se dovedește că accesul producătorilor români pe piața europeană este extrem de dificil, dacă nu cumva chiar îngrădit

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.