Carnea de vită se vinde cu 2 lei/kg la poarta fermei. Crescătorii de vaci, disperați!

0
crescatori-bovine-europa-canada-acord-CETA

Crescătorii de vaci trec din nou prin momente dificile, din cauza prețurilor mici la lapte și mai ales, la carne. După revirimentul din ultimele luni la lapte, acum se pare că prețul o ia din nou în jos. În piață, prețurile se învârt, în general, în jurul valorii de 1,1-1,2 lei/litru de lapte (ceva mai norocoși par să fie crescătorii de vaci din Harghita, unde prețul este mai generos: 1,5-1,6 lei/litru), după ce în vara lui 2017 se ajunsese undeva la 60 de bani litrul de lapte, în timp ce la carnea de vită în viu nivelul este de-a dreptul derizoriu: 2 lei/kg la poarta fermei.

Citește și Românii își vând afacerile și se angajează la multinaționale

Ștefan Muscă, un cunoscut fermier din județul Giurgiu, spune că la aceste prețuri nu-și permite nici măcar să-și întrețină ferma, iar dacă nu ar fi existat subvenția ar fi renunțat de mult să mai crească vaci. Cel mai mult îl deranjează prețul la carne. Pentru că nu există un abator în zonă, este nevoit să vândă animalele la un abator tocmai la Botoșani, care îi cumpără vitele direct din fermă cu 2 lei/kg. Dacă ar fi livrat singur animalele la Botoșani ar fi primit mai mult, în jur de 5 lei/kg, dar cum poate să facă acest lucru un fermier? Trebuie transport special, autorizații etc.  Iar în această situațíe se află mai toți fermierii din sudul țării care nu au unde să-și vândă animalele.

„Banii luați pe lapte nu-mi ajung nici să întrețin ferma. De 30 de ani lucrez în agricultură și nu mă aleg cu nimic, nu fac decât să iau dintr-o parte și să duc în alta”’, s-a plâns Ștefan Muscă.

Din păcate, nu doar la carnea de vită prețurile sunt foarte joase. Crescătorii de oi susțin și ei că au ajuns să vândă kilogramul de carne în viu cu 3 lei/kg, în condițiile în care pe piețele externe, de exemplu, prețul ajunge și la 5 euro pe kilogram. Ceea ce se întâmplă în piață este chiar jenant, dacă nu chiar ridicol: sunt abatoare care oferă și 4,5 lei/kg de carne Angus.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here