Casa Unirea, întreprindere de stat falimentară

0
Casa Comerț Unirea
Casa Comerț Unirea
- Reclamă -

Direcția de control din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a constatat deficiențe și nereguli în activitatea managementului societății Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea, în urma controlului derulat în perioada 13 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, iar printre acestea se numără facturi neîncasate, în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, sau comercializarea într-o proporție mai mare a produselor din import decât a celor provenite de la producătorii autohtoni.

Controlul a scos la iveală faptul că din suma totală de mărfuri facturată de Casa Unirea pe parcursul anului 2023, în valoare de aproximativ 79,6 milioane de lei, societatea a încasat aproximativ 26,6 milioane de lei până la data de 10 ianuarie 2024. Astfel, Casa Unirea înregistrează facturi neîncasate în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, rezultate din derularea contractelor cadru de furnizare de produse.

„Peste 95% din această sumă reprezintă sume aferente facturilor neîncasate provenind de la 14 societăți comerciale partenere (clienți). Precizăm că din suma de 53 milioane de lei, aproximativ 45 milioane lei reprezintă facturi neîncasate de la 3 societăți comerciale. Termenele scadente aferente facturilor emise de către societatea Casa Unirea înregistrează și peste 100 de zile întârziere, cea mai veche factură emisă și neîncasată având scadența la data de 24.07.2023”, se arată în documentul transmis de Ministerul Agriculturii.

Vezi și Casa Unirea, proiectul falimentar al ministrul Daea, redevine realitate

De asemenea, pe durata controlului, directorul general al societății Casa Unirea (Mariana Cotoi, n.r.) nu a putut prezenta documente privind inițierea vreunui demers în vederea calculării și facturării penalităților de întârziere conform prevederilor contractuale.

În plus, ca urmare a solicitărilor echipei de control, directorul general al societății a comunicat faptul că au fost inițiate demersuri pentru notificarea debitorilor, iar la data de 29.12.2023 au fost depuse în bancă instrumentele de plată – bilete la ordin și file CEC.

- Reclamă -

„La data de 15.01.2024, instrumentele de plată (file CEC și bilete la ordin) au fost însă retrase de către directorul general al societății Casa Unirea, deși acesta se afla în concediu de odihnă în perioada 03-19.01.2024. Prin acest demers a fost împiedicată recuperarea sumelor restante de la clienții societății, directorul general acționând împotriva intereselor societății Casa Unirea”, au transmis reprezentanții MADR.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.