Casa Unirea, proiectul falimentar al ministrul Daea, redevine realitate

3
comert / legume fructe
comerț
- Reclamă -

Ministerul Agriculturii Petre Daea repornește proiectul care a dat deja faliment, Casa de Comerț Unirea. Inițial, Casa Unirea a fost cândită drept un lanț de magazine care ar fi trebui să faciliteze românilor accesul la legume, fructe și alte produse românești.

Vezi și Daea vrea să redeschidă celebrele magazine de stat Unirea

Proiectul a primit 100 de milioane de euro de la guvern, după ce magazinele deschise în urmă cu trei ani s-au închis imediat din lipsă de clienți. Acum, Casa Unirea va fi un intermediar între producători și marile magazine. Au fost deja făcute primele livrări.

12 tone de legume au plecat zilele trecute de la câțiva fermieri din sudul țării către un lanț de hypermarketuri, prin intermediul Casei de Comerț Unirea. Alte 100 de tone de dovleac plăcintar au ajuns la o fabrică de dulcețuri.

Sunt primele livrări pe care le face instituția care s-a redeschis acum cu o nouă abordare. Să ajute fermierii care nu sunt acum în cooperative și care au acces mai greu în magazine.

Petre Daea pornește pentru a doua oară Casa de Comerț Unirea, cu toate că prima încercare a fost un eșec și a costat statul zeci de milioane de lei.

- Reclamă -

Oficialii ministerului Agriculturii vin acum cu o altă strategie după ce magazinele cu produse românești, inaugurate în 2019, nu au atras mai deloc cumpărători.

Cu trei ani în urmă, deși proiectul a fost gândit în așa fel încât fermierii din toată țara să își poată vinde împreună marfa aici, produsele erau comercializate la preţuri mai mari decât cele din magazine sau pieţe, deloc avantajoase pentru cumpărători.

Casa de Comerț Unirea are acum trei angajați

Petre Daea, ministrul Agriculturii: ”Să știți că nu zăbovesc niciun moment și duc la capăt obiectivul!”.

Oficialii au renunțat la magazine, iar acum Casa Unirea funcționează mai mult ca un intermediar. Ține legătura cu marile magazine și încearcă să obțină de la fermieri cantitățile de produse de care acestea au nevoie. Ideea este bună, spun fermierii, însă este foarte important cum se fac colaborările.

Ion Cioroianu, prim-vicepreședinte al Asociației Fermierilor din România: ”În fruntea Casei de Comerț Unirea să fie un privat, un manager care are veleități în domeniu. În acest moment se știe foarte bine că nu e o problemă a produce, e o problemă a vinde”.

Momentan, Casa de Comerț Unirea are trei angajați, spune conducerea instituției. Cel puțin în teorie, ei trebuie să se ocupe de contracte, dar și de sortarea, ambalarea și livrarea mărfii către magazine.

- Reclamă -

3 comentarii

  1. […] Ministerul Agriculturii Petre Daea repornește proiectul care a dat deja faliment, Casa de Comerț Unirea. Inițial, Casa Unirea a fost cândită drept un lanț de magazine care ar fi trebui să faciliteze românilor accesul la legume, fructe și alte produse românești. Vezi și Daea vrea să… Cititi mai multe aici: Casa Unirea, proiectul falimentar al ministrul Daea, redevine realitate […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.