Castravetele amar, un produs cu cerere ȋn creştere pe piaţă

0
- Reclamă -

Castravetele amar sau pepenele amar (Momordica charantia) este o planta anuală, căţărătoare, originară din zonele tropicală şi sub-tropicală ale Africii şi Asiei.

Planta are frunze mari, rotunde, cu 3-7 lobi şi flori galbene, cu 5 petale care seamănă cu o tărtăcuţă. Acestea apar vara, ȋn perioada iulie-august.

Castravetele amar creşte repede, fructele cilindrice, cu protuberenţe, apărând ȋn 70-90 zile. Ȋn 100-110 zile sunt coapte şi se desfac ȋn 3 părţi dezvăluind seminţele roşii. Culoarea fructului se schimbă, de la verde, la galben şi apoi la portocaliu.

Fructele tinere, verzi sau care abia ȋncep să se coloreze ȋn galben sunt consumate ȋn India, China, Japonia, dar cele mature, roşu-portocaliu sunt toxice ca şi seminţele.

Castravetele amar-ȋngrijire

Castravetele amar are rol decorativ prin frunze, flori şi fructe, cu menţiunea că fructele au un miros neplăcut. Fiind o plantă căţărătoare are nevoie de susţinere. Ca urmare, trebuie plantată lângă garduri, ziduri, spaliere sau copaci.

Preferă solurile umede, bine drenate, bogate ȋn nutrienţi, expuse soarelui, cu pH 6-6,5. Este sensibilă la secetă, dar şi la băltirea apei pe sol. Se ȋnmulţeşte prin seminţe recoltate din fructe mature. Plantarea acestora se face ȋn răsadniţe cam cu o lună ȋnainte de ultimul ȋngheţ. Se transplantează afară după ce temperatura aerului nu mai scade sub 7-8 grade Celsius. Distanţa dintre plante trebuie să fie de minim 1m, iar cea dintre rânduri de 2m pentru a permite ȋntinderea tulpinii. O plantă formează ȋn jur de 20 de fructe care au cam 20 cm lungime.

- Reclamă -

Acestea sunt folosite ȋn medicina tradiţională din numeroase ţări din Africa, Asia şi zona Caraibelor pentru tratarea diabetului. Ȋn ultimii ani au apărut şi pe piaţa românească produse cu extract de charantin, substanţă prezentă ȋn castravetele amar cu efect similar cu al insulinei.

Seminţele se vând cu 1 leu bucata, iar fructele cu 20-25 lei pe kg.

Sursa foto: Amazon

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.