Cât grâu și porumb a importat România în 2020

1
export import cereale
export import cereale

Soldul comerțului internațional cu grâu și porumb a fost de circa 1,4 miliarde de euro în 2020, în scădere cu 661 de milioane de euro față de anul anterior.

De altfel, România a importat în 2020 grâu şi porumb în valoare de 542 de milioane de euro, cu 212 milioane de euro mai mult decât în 2019, conform datelor INS, citate de Mediafax.

În context, potrivit precizărilor făcute de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în ciuda unei producții slabe din cauza secetei, agricultura românească a reușit să acopere cerințele interne de consum.

„Întotdeauna au fost jocurile acestea pe piaţă. Unii mari traderi reuşesc să exporte şi să importe când apare o oportunitate. Nu este un necesar, un necesar primar, pentru că noi chiar şi anul trecut, an în care producţia a fost diminuată din cauza secetei, drastic, am acoperit, adică am produs mult pentru nevoile interne, doar că traderii importă şi exportă în funcţie de preţuri, în funcţie de burse”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

Mihai Anghel, proprietar Cerealecom Dolj a declarat la rândul său că „producţia de cereale din România este mult superioară capacităţii de procesare în România a materiei, a produselor agricole.

„Câţi mai suntem aici acum, nu o să murim de foame nici dacă uităm să semănăm. Noi producem 10 milioane sau am ajuns să producem şi vom produce constant cel puţin 10 milioane de tone, iar în consumul nostru de grâu din România nu depăşeşte în momentul de faţă 2,5 milioane”, spune Anghel.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here