Gripa aviară: livrarea ouălelor în Marea Britanie este perturbată

0
- Reclamă -

O serie de lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie au început să introducă restricții la achizițiile de ouă, după ce livrările au fost perturbate de gripa aviară, transmite Reuters.

 

Marea Britanie se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară, ceea ce afectează livrările de ouă și provoacă îngrijorări cu privire la o criză de carne de curcan și pui pentru masa de Crăciun.

Al treilea mare lanț de magazine alimentare după liderul Tesco și Sainsbury’s, și-a informat clienții că vor putea cumpăra maxim două cutii de ouă, în timp ce Lidl a introdus o limită de trei cutii de ouă.

„Chiar dacă gripa aviară a perturbat livrările pentru anumite ferme, retailerii sunt experți în a gestiona lanțurile de aprovizionare și lucrează din greu să reducă impactul asupra consumatorilor”, a declarat Andrew Opie, director la British Retail Consortium, organismul care reprezintă supermarketurile din Marea Britanie.

Vezi și Franța este afectată de creșterea prețului la ouă

- Reclamă -

„Unele magazine au introdus limite temporare cu privire la numărul de cutii pe care un client le poate achiziționa, astfel încât să fie asigurată disponibilitatea pentru toată lumea”, a adăugat Opie. Un purtător de cuvânt de la Sainsbury’s a confirmat că lanțul se confruntă cu unele dificultăți în aprovizionarea cu ouă, dar a precizat că nu a introdus limite la achiziții, ci a decis să își procure ouă din Italia.

Asociația Producătorilor de Ouă din Marea Britanie (BFREPA) a subliniat că un alt factor care limitează oferta este reprezentat de creșterea costurilor cu producția de ouă, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Fermierii pierd practic bani pentru că prețul plătit în supermarketuri nu este transferat de-a lungul lanțului de aprovizionare până la fermieri. În aceste condiții, o mare parte dintre producători pierd bani și nu își mai permit să producă ouă”, a susținut un purtător de cuvânt de la BFREPA.

Christine Middlemiss, medicul veterinar șef al Regatului Unit, a minimizat amenințarea la adresa mesei de Crăciun din partea gripei aviare.

Middlemiss a precizat că anual în Marea Britanie sunt sacrificate aproximativ un miliard de păsări, în timp ce din cauza actualei epidemii de gripă aviară doar 2,3 milioane de păsări fie au murit sau au fost eutanasiate, ceea ce reprezintă un procent mic din producția totală anuală.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.