Untul sau margarina? Folosite pentru prepararea sandvișurilor sau preparate dulci, pot fi înlocuite în rețete, însă există diferențe de care trebuie să ții cont.
În timp, atât untul, cât și margarina, au fost, pe rând, elogiate sau blamate, iar ingredientele fiecărui produs au fost atent analizate.
Care este mai sănătos, untul sau margarina?
Untul și margarina par destul de asemănătoare la suprafață, ambele sunt grăsimi care pot fi tartinate și pot fi folosite la copt sau la prăjit, dar au ingrediente diferite.
Untul este o grăsime animală și un produs lactat obținut din lapte sau smântână amestecate. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, untul trebuie să conțină cel puțin 80% grăsime animală.
Margarina este sănătoasă?
Margarina este făcută din uleiuri emulsionate, dar încă conține cel puțin 80% grăsime, spune Natalie Rizzo, dietetician.
Ingredientele pot include ulei de palmier, ulei de soia, apă și aditivi alimentari precum lecitina de soia, un emulgator. O diferență nutrițională majoră între margarină și unt este că, deoarece este, de obicei, făcută din uleiuri vegetale, nu din lactate, margarina poate fi vegană.
Vezi și Primul caz confirmat de ToBRFV (Tomato Brown Rugose Virus) din România
Margarina a fost inventată în secolul al XIX-lea ca o alternativă mai ieftină la unt și mai târziu a fost prezentată ca o opțiune mai sănătoasă, deoarece are mai puține grăsimi saturate și colesterol – concepție păstrată până când au apărut mai multe informații.
Consumul de margarină în SUA l-a depășit pe cel al untului în anii 1950, dar a scăzut sub acesta până în 2005, pe măsură ce au crescut îngrijorările cu privire la grăsimile trans care înfundă arterele din margarine.
În timp ce untul conține vitamina A, o lingură de unt are mai mult de 100 de calorii și 7 grame de grăsimi saturate, mai precizează Rizzo.
Aceasta este mai mult de jumătate din cantitatea maximă de grăsimi saturate pe care o persoană obișnuită ar trebui să o consume într-o zi, conform Asociației Americane a Inimii. Grăsimile saturate pot crește colesterolul LDL și pot expune oamenii la un risc mai mare de boli de inimă, mai explică Rizzo.
Un studiu a constatat că atunci când oamenii au mâncat unt, nivelul lor de colesterol LDL a fost „crescut semnificativ”, în comparație cu cei care au consumat ulei de cocos sau ulei de măsline.
Dar oamenii de știință s-au întrebat dacă grăsimile saturate din unt au același efect dăunător ca și grăsimile saturate din alte alimente, cum ar fi carnea roșie, spune Samantha Cassetty, dietetician.
De asemenea, Cassetty consideră untul organic ca fiind cel mai sănătos unt, deoarece conține niveluri mai mari de acizi grași omega-3 și acid linoleic conjugat (CLA). Acest profil de grăsime este mai sănătos pentru inimă decât untul tradițional, mai spune ea.
Ca și în cazul untului, nu există, cu adevărat, beneficii nutriționale ale consumului de margarină, explică Rizzo.
Margarina conținea, initial, grăsimi trans nocive, sub formă de uleiuri parțial hidrogenate, care sunt produse printr-un proces de fabricație care transformă uleiurile lichide în grăsimi solide.
Grăsimile trans sunt chiar mai rele pentru sănătatea inimii decât grăsimile saturate, deoarece pot provoca acumularea de colesterol în artere. Dar, în 2018, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a interzis companiilor să adauge uleiuri parțial hidrogenate în alimente, astfel încât consumatorii nu vor mai găsi acest tip de margarină în supermarket, spune Cassetty. Acum că i-a fost schimbată compoziția, margarina nu mai este la fel de nesănătoasă ca odinioară, adaugă Rizzo.
Deoarece este de obicei făcută din ulei vegetal, margarina poate fi fără lactate și vegană, dar unele mărci conțin cantități mici de produse lactate. De asemenea, margarina are puțin sau deloc colesterol.
Se argumentează că untul este mai sănătos, deoarece este mai puțin procesat, dar ambele alimente ar trebui limitate din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate, spune Rizzo. În plus, înlocuirea margarinei și a untului cu ulei de măsline a fost asociată cu un risc mai scăzut de mortalitate, a constatat un studiu.
Sursa: g4food