Ce legume poți planta împreună în grădina ta

1
- Reclamă -

Plantele nu sunt menite să stea toate la grămadă, unele se înțeleg, altele nu. Plantarea unor plante necompatibile una lângă cealaltă este o problemă majoră în începerea propriei grădini, află ce legume poți planta împreună în grădina ta, din acest articol.

Roșii și morcovi

roșii

Roșiile nu trebuie plantate numai lângă plante din aceleași familii pentru că sunt expuse la aceleași boli și dăunători. Însă, roșiile sunt bune vecine pentru multe tipuri de legume, precum morcovii.

Plantarea roșiilor și morcovilor unele lângă celelalte este foarte benefic producției, deoarece preferă același tip de aciditate și densitate a solului, nu au dăunători comuni, ba chiar opusul, morcovii alungă o parte dintre dăunătorii roșiilor.

Alți vecini buni pentru roșii sunt: leguminoasele (fasole, mazăre), rădăcinoase (ridiche, sfeclă), pepeni (dovleac, pepene galben, pepene verde), verdețuri (salată verde, pătrunjel, țelină, ceapă, spanac, usturoi), ierburi (cimbru, salvie, mentă, busuioc) sau vărzoase (varză chinezească, varză albă, roșie).

Castraveți și varză

Castraveții și diverse tipuri de varză (chinezească, albă, roșie etc), au cerințe similare pentru compoziția solului, umiditate, iluminare și temperatură. Îngrijirea unei parcele cu legume ce au nevoi similare sau identice este mult mai simplă și îți economisește timpul și energia.

- Reclamă -

Castraveții beneficiază de locurile bine iluminate adăpostite de vânt, și în sol afânat, fertil, la care s-au adăugat îngrășăminte organice. O mare diferență pentru această combinație o face adăugarea de frunze de țelină, pentru că respinge dăunătorii și facilitează creșterea legumelor.

Alți vecini buni pentru castraveți sunt: leguminoasele (fasole, mazăre), ardei gras, salată verde, porumb, sfeclă, floarea soarelui, căpșuni, ceapă și usturoi.

Cartofi și sfeclă

Cartofii sunt foarte toleranți cu multe legume ce le sunt vecine, cu excepția solanaceelor. Porumbul de exemplu, îi îmbunătățește gustul, ceapa și usturoiul alungă dăunătorii și leguminoasele adaugă azot în sol, însă cel mai bun vecin al cartofului este sfecla.

Cartofii trebuie plantați în cel mai cald și mai iluminat loc din grădină cu pământ ușor, fără aciditate, mediu de care beneficiază și sfecla. Culturile de cartofi și sfeclă nu fac schimb de boli sau dăunători, principala diferență în îngrijire este că, sfecla necesită mai multă apă, dar acest lucru nu dăunează cartofilor.

Alți vecini buni pentru cartofi sunt: leguminoase (fasole, mazăre), rădăcinoase (ridichi, morcovi), crucifere (conopidă, gulii), porumb, verdețuri (salată verde, pătrunjel, ceapă, hrean, spanac) sparanghel, măcriș, usturoi, flori.

Sursa: agrointel.ro

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.