Căpșunile turcești ieftine inundă România: ‘Dumnezeu i-a așezat mai la sud’

0
- Reclamă -

În timp ce culturile noastre sunt abia la stadiul de frunze, căpșunile turcești au invadat piața românească. Este al doilea an consecutiv în care vecinii noștri anunță o supraproducție, ceea ce face ca fructele lor să fie cu 40% mai ieftine.

Căpșunile turcești ieftine inundă România

În piețe și magazine, căpșunile turcești se vând acum cu 8-9 lei kilogramul. În paralel, autoritatea sanitar-veterinară anunță controale aleatorii pentru a verifica depășirile de pesticide.

Din mii de tuneluri suspendate, fructele în pârg curg spre sol de câteva săptămâni. Recolta este în plină desfășurare pe plantațiile de pe malurile Marmara, Egee și Mediterana. În România, cultivatorii prevăd prima recoltă abia la sfârșitul lunii mai, iar prețul va fi de 10-15 lei pe kilogram. Turcii au investit masiv în agricultura protejată, iar rezultatele sunt vizibile în conturile lor și pe tarabele noastre.

Anul trecut, românii au consumat peste 3.500 de tone de căpșuni turcești, care au intrat în țară la un preț mediu de 1,2 euro pe kilogram, adică 6 lei. Acestea s-au vândut în piețe și magazine cu 15 lei pe kilogram la jumătatea lunii aprilie. Anul acesta, prețul de import a scăzut la 4 lei pe kilogram, justificând astfel etichetele din piețe și magazine de 8-9 lei pe kilogram.

Descoperă și: Controale la căpșuni și de cireșe în Piața Obor

Prof. Univ. Dr. Dorel Hoza, Decan Horticultură: „Turcii au fost așezați de Dumnezeu un pic mai în sud și la cald. Nu ne putem compara din punct de vedere climatic. Au și condiții de mediu un pic favorabile. Sunt oameni care speculează momentul. Căpșuna se vinde bine, este un aliment proaspăt de primăvară.”

- Reclamă -

Capsuni: proprietati, beneficii, utilizari | Dr.Max Farmacie

În livada mare a Universităţii de Agronomie din Bucureşti. cresc 10 soiuri de căpşuni, practic toate cele cultivate în România. Plantele nu au fost stropite cu chimicale. Au primit apă şi urmează etapele naturale de creştere, cu o întârziere din cauza vremii nefavorabile. Specialiştii spun că până să gustăm primele fructe mai avem de aşteptat între 60 şi 75 de zile.

România devine destinația principală pentru exporturile de căpșune turcești.

Principalele lucrări de întreținere la cultura de căpşuni, pentru o  producţie de calitate

În prezent, Turcia își concentrează producția pe exporturi în valoare de peste 10,9 miliarde de euro, potrivit datelor Camerei de Comerț din Turcia. Pe primul loc rămâne Rusia, dar turcii preferă România datorită distanțelor mai mici și pierderilor mai reduse. Căpșunile ajung la noi în doar 2 zile, în timp ce călătoria către Rusia durează o săptămână.

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară efectuează controale aleatorii asupra camioanelor care transportă fructe din țări non-UE, inclusiv din Turcia. Unul din zece camioane este supus controlului fizic la TIR. În laborator, se verifică prezența pesticidelor în exces. Cu toate acestea, rezultatele analizelor sunt comunicate abia după 20 de zile, perioadă în care marfa este deja vândută și consumată.

Sursa: protv.ro

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.