Ce pune românul pe masa de Paști și la ce preț

2
masa de Paști

Paştele 2022 este marcat de o putere de cumpărare mai mică din cauza inflaţiei care a depășit deja 11%. Pștele post-pandemic vine astfel cu prețuri mai mari la alimente, unele dintre acestea înregistrând și scumpiri de 100%.

În condiţiile războiului din Ucraina, România nu se confruntă însă cu o penurie de alimente.

Preşedintele Federaţiei sindicale din industria alimentară – Sindalimenta, Dragoş Frumosu, susţine că masa de Paşte de anul acesta va fi cu 50% mai scumpă decât anul trecut, la unele produse înregistrându-se aproape o dublare a preţului.

„Masa de Paşte, dacă ne gândim numai la ea, va fi categoric mai scumpă cu 50% faţă de anul trecut. Preţul produselor care se consumă de Paşte a crescut şi aici ne referim strict la cozonac, pască, ouă şi carne de miel. Preţul la carnea de miel aproape s-a dublat. Poate e ceva mai scăzut dacă iei direct de la fermă şi ajungi pe la 40 de lei/kg tăiat, dar sub acest preţ, sub nicio formă. Mie mi se pare puţin nepotrivit faptul că nu au mai organizat târguri, pentru că în condiţiile acestea nu ar fi fost 50 de lei/kg, poate ar fi fost 40 – 42 de lei/kg, iar 10 lei contează foarte mult pentru foarte mulţi. Preţul ouălor aproape s-a dublat, la cozonac este cu cel puţin 30% mai scump, pasca la fel, dacă nu chiar mai mult. În condiţiile acestea preţurile conduc la o masă de Paşte cu cel puţin 50% mai scumpă decât anul trecut”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Federaţiei Sindalimenta.

Preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea, afirmă că o parte din preţurile actuale sunt false şi mult mai mari decât preţul necesar, iar spre sfârşitul primăverii vom asista chiar la o uşoară scădere a preţurilor şi poate chiar la o scădere masivă la produsele nevandabile.

Vezi și Sorin Minea așteaptă de la guvernați neimpozitarea unei sume egale cu cea a salariului minim

„Creşteri de preţuri există pe piaţă de o săptămână – două şi cu cât există mai multe ştiri despre creşteri, cu cât sunt avansate cât mai multe preţuri fanteziste, cu atât vor creşte mai mult. De la început şi până acum au fost zeci de zvonuri cu scumpiri de 30 – 40%. Eu am spus că nu e aşa şi a fost de maximum 10 – 15%. S-au avansat preţuri pentru carcasa de miel de 4.000-4.500 de lei. A fost o tatonare a pieţei, cu ajutorul presei, consumatorul a fost pregătit pentru preţuri uriaşe şi aceste preţuri au venit pe piaţă. După sărbători, o parte dintre preţuri vor cădea, pentru că este foarte slabă cumpărarea. Se face o presiune uriaşă din partea procesatorilor din piaţa europeană de a intra pe piaţa românească pentru că şi la ei piaţa este foarte slabă. O să ajungem mai scumpi decât ei şi ne vor lua piaţa. Faţă de o creştere prognozată corect, o medie de 10%, s-a sărit calul în disperare, vânzările cad, se vor întoarce la preţurile vechi dar cu economia prăbuşită”, a precizat, pentru AGERPRES, Sorin Minea.

Acesta prognozează că majorarea preţurilor se va opri după Paşte, iar spre sfârşitul primăverii va fi o temperare şi chiar o scădere a preţurilor. „Este strict părerea mea, dar s-ar putea să asistăm la scăderi masive la produsele nevandabile. Pot să vă spun însă că o parte din preţurile actuale sunt false, sunt mult mai mari decât preţul necesar”, a transmis preşedintele Romalimenta.

Mega Image – cele mai ieftine ouă

La un supermarket Mega Image dintr-o localitate aflată în apropiere de Bucureşti, cele mai ieftine ouă pot fi cumpărate cu un preţ de 0,65 lei, în timp ce legătura de ceapă, usturoi sau ridichi este 1,59 lei, salata 3 lei, castraveţii 14 lei/kg iar roşiile 14,49 lei/kg.

Cea mai ieftină brânză telemea poate fi achiziţionată la un preţ de 33 lei/g iar cea mai scumpă la 42 lei/kg.

Pentru cei care nu consumă tradiţionalul miel, preţul pentru un kilogram de carne de pui variază între 11 şi 27 de lei în funcţie de sortiment iar pentru carnea de porc preţurile variau între 27 şi 29 lei/kg.

Preţurile pentru peşte erau cuprinse între 33,99 lei/kg şi 59,99 lei/kg.

Pentru desert, cozonacul cel mai ieftin costa 15 lei iar cel mai scump 20 de lei.

La Carrefour – un miel întreg la 49,9 lei/kg,

La hipermarket Carrefour pot achiziţiona un miel întreg la un preţ afişat de 49,9 lei/kg, frigărui de miel de 25,99 lei/240 grame, drob de miel la 16,49 lei/500 de grame, iar carne tocată de porc la 17,99 lei/kg.

Cofragul de 30 de ouă costă 13,99 lei (0,46 bani/bucată), însă preţul acestui produs variază în funcţie de mărimea oului şi sistemul de creştere a găinilor, astfel că ouăle provenite de la găini crescute în sistem ecologice pot ajunge şi la 1,5 – 1,8 lei/bucată.

Pasca de 500 grame are un preţ de 19,99 lei/kg, iar un cozonac cu nucă, cacao şi vişine, marcă proprie Carrefour, de 21,99 lei/600 grame, însă oferta este mult mai bogată, iar cu ajutorul discounturilor aplicate se pot cumpăra cozonaci şi la 10 lei/ bucata. Preţul cozonacilor variază în funcţie de sortiment, umplutură şi gramaj.

Legătura de ceapă, usturoi sau ridichi costă 1,5 lei, leurda, un leu legătura, iar salata verde 2,5 lei.

La Lidl – ”sfert posterior de mie” la 5,99 lei/100 grame (59,9 lei/kg)

La Lidl, cumpărătorii pot găsi ”sfert posterior de mie” la 5,99 lei/100 grame (59,9 lei/kg), „sfert anterior de miel” la 5,49 lei/100 grame (54,9 lei/kg), iar drobul proaspăt de miel la 32,99 lei/kg. Cei care doresc să prepare singuri drobul, pot cumpăra organe de miel cu 6,49 lei/100 grame (64,9 kg) şi prapurele de porc la 3,99 lei/buc. Pentru un borş de miel tradiţional, se poate găsi cap de miel la preţul de 19,90 lei/kg.

Vezi și ANPC a amendat Lidl cu 350 de mii de lei și a propus închiderea unui magazin din Ilfov

O variantă la miel ar putea fi curcanul, care poate fi găsit la un preţ de 1,69 lei/100 de grame (16,9 lei/kg), iar carnea tocată porc-vită este 13,99 lei/kg, la reducere de la 17,99 lei/kg. Dorada eviscerată este la promoţie, la preţul de 33,5 lei/kg, de la 41,9 lei kg, în mod normal.

Retailerul german aduce pasca la preţul de 11,99 lei, iar checul este acum 7,49 lei.

Ardeiul gras roşu are săptămâna asta un preţ de 9,99 lei/kg, cu 23% mai mic, iar lămâile bio sunt mai ieftine cu 35%, ajungând la 4,49 lei/plasa de 500 de grame. Ceapa verde costă 1,29 lei/legătura, ridichile – 1,19 lei/legătură, iar salata verde – 2,19 lei/buc.

Zece ouă fierte şi vopsite pot fi achiziţionate cu 9,99 lei, iar un vin roşu italian cu 18,99 lei. Prosecco se vinde la preţul redus de 18,99 lei.

Auchan, mielul întreg la un preţ de 39,95 lei/kg

Retailerul Auchan vinde mielul întreg la un preţ de 39,95 lei/kg, cu o reducere de 20%, în timp ce jumătatea de miel rămâne la vânzare cu preţ întreg – 49,95 lei/kg. Cotletul de miel cu os are un preţ de 64,90/kg, spata de miel cu os de 54,90 lei/kg, iar pieptul de miel cu os de 45,90 lei/kg.

Drobul proaspăt de miel poate fi achiziţionat la un preţ de 40 lei/kg, iar cel de pui cu 35 lei/kg.

Cei care doresc să cumpere cozonac au de unde alege pentru că în oferta Auchan se regăsesc sortimente diverse, cu preţuri începând de la 10 lei până la 25 de lei, pentru cei făcuţi în laboratoarele proprii. De asemenea, pasca marca proprie are un preţ de 32 lei/kg.

Cumpărătorii pot achiziţiona şi platouri de Paşte gata preparate la preţuri între 90 şi 110 lei, respectiv 56,25 lei şi 67,65 lei/kg, acestea conţinând diverse produse preparate precum: rulada de pui cu spanac, rulada de somon şi cremă de brânză, bulete de brânză cu jalapeno, chiftele de porc, doboş cu şuncă şi brânza sau rulada din piept de pui învelit cu bacon.

Cele mai ieftine ouă sunt la 72 de bani bucata, ouă Cod 3, provenite de la găini crescute în baterii, iar cele mai scumpe sunt cele ecologice, Cod 0, la un preţ de 11,90 lei, reduse de la aproximativ 13 lei/10 bucăţi.

Cei care aleg să cumpere 30 de ouă albe, Cod 3, provenite din Polonia, vor scoate din buzunare 17,20 lei. Zece ouă fierte şi vopsite pot fi achiziţionate cu 17,99 lei.

Oferte variate sunt şi în cazul vinurilor, cel mai ieftin fiind un vin rose cu indicaţie geografică din Dealurile Munteniei care poate fi achiziţionat cu 6,90 lei sticla de 0,75 litri. Retailerul oferă reduceri şi de 20% la multe sortimente de vinuri şi nu numai pentru cumpărătorii care deţin carduri de fidelitate.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here