Vezi cât cheltuie europenii pentru masa de Crăciun / Românii cheltuie 25,87 euro

1
- Reclamă -

Europenii mănâncă tradițional în ziua de Crăciun indiferent de presiunile care vin dinspre mediul economic. Totuși, Germanii cu gâsca la cuptor pun pe masă cea mai scumpă garnitură festivă. La polul opus, sarmalele româneşti sunt cel mai ieftin meniu de Crăciun din Europa, arată un studiu global referitor la ţările care cheltuiesc cel mai mult pentru masa de Crăciun.

Astfel, familiile din Germania se pot confrunta în acest an cu una dintre cele mai scumpe mese de Crăciun din lume, potrivit unui studiu realizat de reţeaua socială de investiţii eToro în 12 ţări de pe trei continente.

eToro a a constatat că mâncarea festivă tipic germană, care constă în friptură de gâscă şi garnituri, inclusiv şuncă, mere şi ceapă, va costa 66,70 de euro pentru a hrăni o familie de patru persoane, doar 3 kg de piept de gâscă costând aproape 57 de euro.

La celălalt capăt al spectrului costurilor, mâncarea tradiţională românească de Crăciun, respectiv sarmalele cu mămăligă, împreună cu toate garniturile obişnuite – inclusiv smântână şi ardei iute – şi cozonac făcut în casă ar costa o familie de patru persoane 26 de euro.

În timp ce familiile germane au cea mai scumpă cină de Crăciun, câteva naţiuni consumatoare de păsări au costuri la fel de ridicate.

„Familiile spaniole, de exemplu, vor plăti anul acesta 60,90 de euro pentru a mânca cina clasică de Crăciun, care include curcan cu mere, stafide şi ceapă”, mai arată analiza.

Excepţie face Marea Britanie, unde costurile cu curcanul sunt semnificativ mai mici. Pentru a se bucura de o cină tradiţională de Crăciun britanică, cu curcan şi garnituri clasice, familiile vor trebui să plătească 32,48 de euro.

- Reclamă -

„Familiile din întreaga lume resimt impactul preţurilor la alimente, care au crescut cu mult peste inflaţia deja ridicată din acest an, iar studiul nostru global demonstrează efectul pe care acest lucru îl va avea asupra cinei de Crăciun. Datele privind preţurile arată, de asemenea, că multe dintre presiunile inflaţioniste sunt locale, existând diferenţe mari de costuri între ţări, unele dintre ele fiind chiar învecinate. Un lucru cert este că mâncărurile tradiţionale din carne de pasăre – fie că este vorba de gâscă sau curcan – cresc costul cinei de Crăciun, preţurile resimţind presiunea exercitată de recentele sacrificări de păsări din fermele din Europa cauzate de gripa aviară. S-ar putea ca acest lucru să stimuleze cererea de surse de proteine mai ieftine de Crăciun”, a afirmat Ben Laidler, strategul pieţelor globale la eToro.

Într-un clasament care prezintă costul ingredientelor pentru masa de Crăciun în 12 ţări, în euro, Germania se află pe primul loc cu Gâscă şi garnituri, la un preţ de 66,70 euro, pe locul al doilea se situează Spania – Curcan şi garnituri, la 60,90 euro, iar pe locul al treilea Italia cu Tortellini în supă cu 47,68 euro.

Vezi și Sfaturi pentru românii aflați în goana după cumpărăturile pentru masa de Crăciun și Revelion

Urmează Olanda cu Ruladă de porc la 45,12 euro, SUA (Curcan şi garnituri) la 44,31 euro, Franţa (Curcan şi garnituri) – 41,06 euro, Australia (Grătar) – 34,80 euro, Danemarca (Friptură de porc) – 34,34 euro, Marea Britanie (Curcan şi garnituri) – 32,48 euro, Polonia (Colţunaşi cu varză murată şi ciuperci cu borş) – 30,39 euro, Norvegia (Friptură de porc) – 26,80 euro şi România (Sarmale cu mămăligă şi cozonac) – 25,87 euro.

La nivel mondial, preţurile la alimente au crescut puternic în acest an, ultima cifră a inflaţiei alimentare din UE fiind de 17,2%, în timp ce cifra corespunzătoare pentru Regatul Unit este de 16%.

Datele au fost colectate între 21 noiembrie 2022 şi 24 noiembrie 2022.

Costurile se bazează pe o cină tradiţională de Crăciun, pentru o familie de patru persoane, cu ingrediente procurate de la un lanţ de supermarketuri locale de top.

eToro este o platformă de investiţii cu active multiple, fondată în anul 2007, cu misiunea de a face accesibile pieţele globale pentru ca toţi cei interesaţi să poată tranzacţiona şi investi într-un mod simplu şi transparent. Comunitatea eToro este formată din peste 30 milioane de utilizatori înregistraţi care îşi împărtăşesc strategiile de investiţii.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Europenii mănâncă tradițional în ziua de Crăciun indiferent de presiunile care vin dinspre mediul economic. Totuși, Germanii cu gâsca la cuptor pun pe masă cea mai scumpă garnitură festivă. La polul opus, sarmalele româneşti sunt cel mai ieftin meniu de Crăciun din Europa, arată un… Cititi mai multe aici: Vezi cât cheltuie europenii pentru masa de Crăciun / Românii cheltuie 25,87 euro […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.