ChemChina continuă ofensiva în Europa. După Pirelli, urmează Syngenta

0
Agrochemicals maker Syngenta's logo is seen in front of the company's headquarters in Basel February 6, 2013. REUTERS/Arnd Wiegmann
- Reclamă -

Grupul ChemChina a înaintat o ofertă de 43 miliarde de dolari în numerar pentru preluarea companiei agrochimice Syngenta, ofertă acceptată de către consiliul de administrație al grupului elvețian, ceea ce ar reprezenta cea mai mare achiziție efectuată de grupul chinez în străinătate. Dacă preluarea va avea loc, ChemChina va deveni unul dintre cei mai mari producători de pesticide și produse agrochimice la nivel mondial.

Consiliul de administrație al Syngenta a recomandat «în unanimitate» această ofertă acționarilor, potrivit unui comunicat de presă al celor două companii, preluat de France Agricole. Acționarii Syngenta vor 465 de dolari pentru o acțiune nominală, la care se va adăuga și o dividendă specială de 5 franci elvețieni.

Oferta publică de preluare va fi lansată în cursul următoarelor săptămâni în Elveția și SUA, după cum a anunțat grupul elvețian, finalizarea tranzacției fiind programată a avea loc până la sfârșitul acestui an.

Syngenta a mai primit și anul trecut o ofertă de preluare din partea Monsanto, care a oferit 47 miliarde de dolari. Oferta ChemChina diferă totuși de acea a companiei Monsanto din mai multe puncte de vedere, a precizat Michel Demaré, președintele grupului elvețian, referindu-se la faptul că tranzacția va permite Syngenta să-și continue activitatea pe linia dezvoltată până în prezent. «Syngenta va rămâne Syngenta », a afirmat Demaré. O eventuală tranzacție cu Monsanto ar fi implicat separarea unei părți a activităților pentru a obține acordul consiliului concurenței.

«Nu este o tranzacție bazată pe sinergii legate de costuri, ea se focalizează pe creștere, inovație și o viziune comună pe termen lung», a menționeat oficialul Syngenta.

ChemChina și-a întărit poziția pe piața europeană în ultima perioadă. În 2015, a preluat producătorul Italian de pneuri Pirelli, tranzacție evaluată la 7,4 miliarde de euro, iar recent producătorul german de mașini – unelte destinate industriei plasticului KraussMaffei pentru suma de  925 milioane de euro.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.