Vreme mai caldă în zilele următoare – cum vor fi influențate culturile

0
- Reclamă -

Următoare cinci zile se vor caracteriza, sub aspect termic, printr-o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între -5…11°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…9°C, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 0….14°C, în cea mai mare parte a țării. Temperatura minimă a aerului se va situa între -10…7°C, în toate zonele de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.

Se întrevăd precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și

ninsoare) însoțite de intensificări temporare ale vântului, la nivelul întregii țări. Local, în zonele joase de câmpie se va semnala ceaţă.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Izolat în vestul Moldovei se vor înregistra deficite moderate de apă în sol.

- Reclamă -

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În majoritatea regiunilor agricole, la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole se va continua stadiul de repaus biologic. Pe fondul menținerii temperaturilor maxime mai

ridicate din aer şi sol, procesele vegetative la cerealierele de toamnă se vor desfășura lent, îndeosebi în nord-estul și sudul țării. În funcție de data semănatului, cerealierele de toamnă (orz și grâu) vor parcurge formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), pe întreg teritoriul agricol al țării. La cultura de rapiță, va predomina faza de înfrunzire (6-15 frunze), în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

În toate plantațiile, speciile pomi-viticole își vor continua starea de repaus biologic. În condiţiile agrometeorologice prognozate, în zilele cu precipitații lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.

Recomandările specialiștilor

  • Efectuarea controlului viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă.

 

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.