Chinezi acuzaţi de americani pentru tentativă de furt a tehnologiei orezului

1

 Doi cercetători chinezi au fost acuzaţi oficial de către Statele Unite de conspiraţie pentru furtul tehnologiei de producţie a orezului, într-o presupusă încercare de a transfera această ştiinţă Chinei.

O instanţă din statul american Arkansas a decis inculparea lui Liu Xuejun (49 de ani) şi Sun Yue (36 de ani), ambii cetăţeni chinezi, pentru tentativă de furt de secrete comerciale şi conspiraţie pentru efectuarea de transport interstatal de bunuri furate. Un juriu federal a emis actul de acuzare împotriva celor doi pentru implicarea lor în furtul de seminţe de orez destinate utilizării în domeniul medical.

Citeşte şi Producătorii se plâng că mierea românească a dispărut din marile magazine

Seminţele de orez au fost dezvoltate de compania Ventria Bioscience, care a folosit tehnologia pentru a crea seminţe de orez care conţineau anumite proteine. Aceste proteine ar putea fi apoi eliminate din orez şi utilizate în medicamente şi produse farmaceutice. Compania cu sediul în Colorado are şi o unitate de producţie de orez în Kansas, unde a investit aproximativ 75 milioane de dolari în dezvoltarea proprietăţii intelectuale din spatele acestor seminţe de orez.

„Aceste seminţe de orez ar putea fi mici, dar cercetarea şi investiţiile care au intrat în ştiinţa care le-a făcut posibile sunt de o mare valoare. Rămânem vigilenţi în eforturile noastre de a proteja atât proprietatea intelectuală cât şi cea reală împotriva furtului din partea altor naţiuni”, a declarat un reprezentant al instanţei de judecată.

Cei doi cercetători chinezi au vizitat Statele Unite în 2013. La acea vreme, ambii erau angajaţi ai Institutului de Cercetare a Culturilor din Tianjin. Au venit în Statele Unite pentru a vizita mai multe unităţi de cercetare şi de producţie a orezului. În drumul de întoarcere, la un control de rutină pe aeroportul din Honolulu, au fost descoperite în bagajele lor eşantioane de seminţe de orez sustrase fără acordul autorităţilor americane, inclusiv seminţe de la Centrul Naţional de Cercetare a Orezului Dale Bumpers, precum şi seminţe aparţnând unităţii de producţie din Kansas a companiei Ventria Bioscience.

Cazul este instrumentat de FBI şi este urmărit de către procurorul adjunct al Statelor Unite, Allison W. Bragg. „Acest tip de infracţiune este în concordanţă cu planul social şi economic de cinci ani al Chinei pentru modernizarea industriei de seminţe”, apreciază autorităţile americane implicate în această investigaţie cu posibile implicări politice.

Compania cu sediul în Colorado are şi o unitate de producţie de orez în Kansas, unde a investit aproximativ 75 milioane de dolari în dezvoltarea proprietăţii intelectuale din spatele acestor seminţe de orez.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here