Cine are dreptul la subvenția APIA: proprietarul sau arendașul terenului agricol

1
- Reclamă -

Tot mai mulți fermieri au reclamat că le este tot mai greu să încheie contracte de arendă, proprietarii preferând să dea terenul în lucru fără acte, cerând însă subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Subvenția APIA se plătește persoanei care lucrează terenul agricol, indiferent dacă această persoană este proprietar pe teren sau arendaș. Legislația prevede clar că producătorii agricoli sunt cei care depun anual cererea unică la APIA pentru a beneficia de plățile directe și de măsurile compensatorii pentru suprafața de teren declarată.

Principala ”lege” care reglementează modul în care sunt plătite subvențiile agricole în România este Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările ulterioare. Actul normativ amintit este susținut de prevederile Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți.

În cazul terenului arenda, dreptul la subvenția APIA revine arendașului care lucrează pământul. Proprietarul terenului, arendatorul, în baza unui contract cu arendașul îi dă acestuia suprafața în exploatare, contra unor plăți în natură sau în bani, conform unei înțelegeri scrise, respectiv a contractului de arendă. Contractul dintre arendaș și arendator este contrasemnat de către primării.

Sursa: www. agrointel.ro

Citește și Petre Daea a participat la Forumul Mondial pentru Alimentaţie şi Agricultură de la Berlin

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.