Cine este responsabil de răspandirea virusului pestei porcine

0
Daea pui de o zi

În viziunea ministrului Agriculturii, Petre Daea, pesta porcină se răspândește foarte repede, iar factorul uman este cel care, din nefericire, propagă acum acest virus. Ministrul a venit în Dambovita după ce duminică dimineața a fost confirmat primul caz de pesta porcină în județ, în comuna Lucieni.

„Sunt aici pentru că dimineață am fost informat că la Lucieni s-a confirmat un focar de pestă porcină. Imediat am luat legătura cu domnul prefect, care este coordonatorul activității la nivelul județului și dânsul a intrat imediat în dispozitivul legal de lucru, convocând Centrul local de combatere a bolilor. Au luat măsurile necesare care se impun, o repet, la nivelul țării și nu numai al țării, la nivelul întregii Europe, acolo unde există o asemenea situație (…), iată că și acolo și aici se lucrează după planul de contingentă, care este practic în manualul de lucru care se aplică atunci când apar asemenea evenimente”, a precizat ministrul Daea.

„Factorul uman”, responsabil pentru răspândirea PPA

Daea da vina pe „factorul uman”, care în viziunea sa este principalul factor cauzator al răspândirii PPA.

„Ancheta este în derulare. Informațiile pe care le am conduc, cum s-a intamplat și în alta parte, la faptul ca factorul uman este cel care, din nefericire, propaga acum acest virus, pentru ca nu toți înteleg, nu toți realizează că este o boală extrem de periculoasă. Aceasta boală nu se vede, nu se aude, nu se simte, o realizezi numai în momentul în care pune jos animalul. Am discutat cu directorul DSVSA, care mi-a spus că a fost anuntat de vineri de existența unui porc mort la gospodăria respectivă, gospodaria avea trei porci, s-a dus acolo, semnele clinice nu arătau ca fiind pesta porcină africana, au luat analize, iată cât de perfid actionează”, a precizat Petre Daea.

Întrebat dacă este mulțumit de modul în care autoritățile gestionează criza pestei porcine africane, ministrul a răspuns afirmativ.

Citește și Pesta porcină africană se va răspândi din China în toată Asia

„Categoric da, sunt mulțumit (de cum actionează autoritățile, n.r.), pentru că am constatat că planul de contingență s-a pus în mișcare, iar acțiunea rapidă a autorității locale, a DSVSA demonstrează, pe de o parte, luciditatea în momentele acestea, pe de altă parte, viteza de reacție”, a afirmat Petre Daea.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here